Segítség Ukrajnában és hazánkban

Magyar segítség a háború idején

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. 2022 februárjában az elsők között kezdtük meg a segítségnyújtást a háború elől menekülőknek. A határ mindkét oldalán átfogó segítséget nyújtunk az otthonukat elhagyóknak. Komplex támogatást nyújtunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteknek és a Magyarországra menekülőknek. 

Magyarország, illetve adományozóink és partnereink támogatásának célba juttatása mellett az ACT Alliance egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség  segélyprogramjának végrehajtásán is aktívan dolgozunk.

 

6,2M

menekült hagyta el Ukrajnát

5,1M

ember él belső menekültként Ukrajnában

510.567

embernek segítettünk

2196

tonna segélyárut juttattunk célba

250+

menedékhelyet támogattunk

Hírek

A szeretet nem árt!

A szeretet nem árt – ez volt az üzenete annak a rendezvénynek is, amelyet a Segélyszervezet Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjának...

Tovább olvasom

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS UKRAJNÁBAN

Beregszászban található képviseletünk ma már Kijevben hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet végző szervezet központja. Lembergben létrehozott humanitárius központunk nagyszabású nemzetközi programok koordinációjáért és végrehajtásáért felel. Amint Kijev megyében befejeződtek a harcok, Segélyszervezetünk azonnal megkezdte humanitárius munkásságát a felszabadult területeken, és Kijevben is központot hozott létre.

Segélyprogramunk 20 régiót érint Beregszásztól egészen a Délkelet-Ukrajnában lévő Zaporizzsjáig terjedően.

segély_IvanoFrankivszk (2)

Humanitárius segítség

Az ellátási láncok akadozása és a belső menekültek áradata nagy humanitárius szükségleteket eredményezett az első napokban, ezért elsődleges fontosságú volt a sürgősségi élelmiszer- és nem élelmiszer jellegű segélyáru biztosítása a nélkülöző lakosság számára. Ennek érdekében a Segélyszervezet raktárbázisokat és logisztikai központokat hozott létre Budapesten, Beregszászon és Lembergben, melyeken keresztül sokszor olyan, nehezen megközelíthető és frontvonalon fekvő területeken is célba juttatott segélyárut, mint Herszon.  A magyar segélyszervezet országszerte több, mint 250 menekültszállást támogat tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt.  Az orosz csapatok visszavonulásával természetbeni a Segélyszervezet az újonnan felszabadult területekre irányította át a segélyprogramját Az energetikai infrastruktúra elleni komoly támadások okozta áramkimaradások enyhítésére a Segélyszervezet eddig is számos generátort vitt a hadműveletek által érintett területekre, továbbá több menekültszállás téliesítésében is aktív szerepet vállalt, illetve vaskályhákat és tüzelőanyagot osztott szét az ősz folyamán felszabadult Harkiv megyében.

Pszichoszociális támogatás

A fizikai egészségen felül az Ökumenikus Segélyszervezet számos módon támogatja a háború borzalmait elszenvedők pszichés és mentális egészségének megőrzését, ápolását Ukrajna egész területén. Az ingyenes jogi tanácsadástól a közösségi eseményekig, a sportprogramoktól a művészeti- és pszichoterápiáig a Segélyszervezet és helyi partnereinek programjai arra törekednek, hogy az egyének, családok és közösségek ellenálló- és alkalmazkodó képességét megerősítsék annak érdekében, hogy ők a háború hosszú távú hatásaival szemben is megőrizzék lelki egészségüket. A harcok, a bombázások, rakétatámadások és az élet bizonytalanságnak köszönhetően rengetegen traumatizálódtak – különösen a gyermekeket érintik súlyosan a háború borzalmai. Az érintettekkel való közvetlen munka mellett a Segélyszervezet továbbképzéseket is biztosít pszichológusok számára, hogy minél több emberhez eljusson a segítség.
_DSF1058
DSC_7312 (1)

Készpénzes segítségnyújtás

Ökumenikus Segélyszervezet kétféle, méltóságteljes segélyezést lehetővé tevő készpénzes módszert kínál a háború miatt nélkülözésre és spórolásra kényszerült embereknek Ukrajnában. A szervezet arra törekszik, hogy a Többcélú Készpénzes Segítségnyújtás (MPCA) útján úgy teremtsen létbiztonságot, hogy a rászorulók megőrizhessék méltóságukat és a választás szabadságát. Az MPCA kedvezményezettjei három havi támogatást kapnak meg egyben, azaz összesen 6600 hrivnyában részesülnek. A Készpénzes Krízis Támogatás azoknak kínál nagyobb összegű kifizetéseket, akik olyan kiadásokkal néznek szembe, melyeket sem saját költségből, sem az MPCA által biztosított összegből nem tudnak fedezni. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022 júniusában indította el pénzügyi segítségnyújtási programját Ukrajnában. A támogatásra jelentkezőket nyilvántartásba veszik és ellenőrzik, hogy a Cash Working Group által meghatározott feltételeknek megfelelnek-e. Az Ökumenikus Segélyszervezet erőfeszítéseit az ACT Alliance-en belüli partnerei (DanChurchAid, Christian Aid), valamint a WorldVision támogatják.

AZ UKRÁN CIVIL SZFÉRA TÁMOGATÁSA​

Az Ökumenikus Segélyszervezet a közösség erejében bízva olyan civil szervezeteknek nyújt anyagi támogatást, amelyek humanitárius tevékenységet folytatnak Ukrajnában, de korlátozott pénzügyi háttérrel rendelkeznek kitűzött céljaik megvalósításához. Az Ökumenikus Segélyszervezet a Rugalmas Felhasználású Támogatások nevű programján keresztül segíti munkájukat. A támogatottak céljai sokfélék: egyes szervezeteknek azért van szükségük külső finanszírozásra, hogy megfelelően téliesített szállásokat tudjanak kialakítani a belső menekülteknek, mások felszerelésre, élelemre vagy terápiás szakemberek alkalmazására kérnek anyagi támogatást. Egy szervezet legfeljebb 10 ezer dollárnak megfelelő összeget igényelhet előre meghatározott projektpályázatokra. Minden projekt 2-3 hónapig tart, ezt követően kerül sor az együttműködés értékelésére, ami alapján döntés születik a megállapodás megújításáról.

DSC09180
_DSC1083

FEJLESZTÉS ÉS HELYREÁLLÍTÁS

Az orosz erők észak-ukrajnai kivonulását követően fellépő újfajta igények más segítségnyújtási módokat követeltek meg az Ökumenikus Segélyszervezettől. Több hónapnyi harc után ugyanis egyértelművé vált, hogy a humanitárius válságot a közcélú infrastruktúra szándékos megrongálása csak tovább súlyosbította. A Kijev környéki Bucsában, Irpinyben és Borogyankában tapasztalható pusztítás láttán az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között juttatott humanitárius szállítmányt a térségbe, és a további együttműködésről is megegyezett a bucsai önkormányzattal. A Magyarország Kormányával kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően az Ökumenikus Segélyszervezet a térségben megkezdte egy iskola felújítását, illetve egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítését, valamint már használatba is adott egy konténeróvodát Zahalciban.

SEGÍTSÉG MAGYARORSZÁGON

Azonnali segítségnyújtás menekülteknek

Az ukrajnai segítségnyújtás előkészítése mellett a Segélyszervezetnek gyorsan és határozottan kellett reagálnia az Ukrajnából érkező sokezer menekültre is: február 25-én önkéntesek és munkatársak érkeztek a határhoz, ahol sátrakat és egy menekülteket támogató pontot állítottak fel. A Budapestről továbbutazó családokra gondolva a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren gyermekbarát sarkot is kialakítottak a Segélyszervezet munkatársai. Természetesen szálláshelyekre – rövid és hosszú távon – szintén nagy szükség volt. A Segélyszervezet e célból lakásokat és szállodai szobákat biztosított a menekülteknek, helyeket szabadított fel szociális intézményeiben, valamint kiépített egy olyan partnerhálózatot, amely a Magyarországon tartózkodó menekülteket élelemmel, higiéniai cikkekkel, szállással és pszichoszociális támogatással látja el. A következő lépés egy budapesti menekült-tranzitközpont létrehozása volt a BOK-csarnokban, amelyet 5 másik karitatív szervezettel együttműködve működtet azóta is. Itt a vonattal érkező menekültek ételt, italt, segítséget kapnak a továbbutazáshoz, valamint szállást és különböző szolgáltatásokat igényelhetnek, és regisztráltathatják magukat a hatóságoknál, amennyiben hosszabb ideig szeretnének maradni.
Fekete Dániel
4a

integráció és hosszú távú segítségnyújtás

A Segélyszervezet a menekültek magyarországi beilleszkedésének támogatására Budapest szívében létrehozta az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központot. Az intézmény minden, itteni élettel és letelepedéssel kapcsolatos kihívásban segítő kezet kíván nyújtani a háború elől menekülőknek, és ennek érdekében számos szolgáltatás biztosít számukra. Ilyen a szálláskeresés, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférésben, állami adminisztratív eljárásokban való segítség, a pszichológiai, jogi és természetbeni segítségnyújtás. Ezek mellett a Központ – a közösség erejében bízva – közösségépítő rendezvényeket is szervez a menekülteknek. A központhoz szorosan kapcsolódik egy közösségi tér, ahol ukránul beszélő mentálhigiénés szakemberek különböző terápiákkal (művészet, zene) segítik az 1-6 éves gyerekeket a traumáik feldolgozásában, amíg szüleik dolgozni mennek. A Segélyszervezet vidéki intézményei és a humanitárius munkát végző csoportok, gyülekezetek és szervezetek kiterjedt hálózatával való együttműködés lehetővé teszi, hogy a Segélyszervezet az egész országban támogathassa a menekülteket.

Az összefogás ereje

Az ukrajnai háború kitörését követően kibontakozó humanitárius válság hatására példátlan összefogás jött létre a magyar civil- és üzleti szféra szereplőivel. A Segélyszervezet az együttműködés eredményeképpen soha nem látott mennyiségű adományt tudott gyűjteni: a magánszemélyek és vállalkozások által a háború első évében több, mint 12 millió dollár értékben ajánlottak fel tartós élelmiszert, higiéniai cikkeket, ruhákat és gyermekápolási termékeket, melyeket a Segélyszervezet juttatott célba mind Ukrajnában, mind Magyarországon. A beérkező adományok kezelése is rendkívüli feladat volt, a Segélyszervezet önkéntesei számtalan órát töltöttek az adományok válogatásával, csomagolásával és menekültek közötti szétosztásával. A válsághoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtás finanszírozására a Segélyszervezet eredményes adománygyűjtő kampányt is indított, amely bebizonyította, hogy a legkisebb segítség is sokat számít, ha egy egész közösség cselekszik a jó ügy érdekében.
8 March 2022, Budapest, Hungary: In Budafok, Budapest, a dozen volunteers work daily to service a collection point for donations and other material support for Ukrainian refugees, organized by Hungarian Interchurch Aid (HIA). HIA receives, sorts and logs donations from the public, and channels them onward to the border areas between Ukraine and Hungary, as well as into Ukraine, where as an early response the HIA have set up two refugee support centres in the subcarpathian region. Since the Russian invasion of Ukraine began on 24 February, hundreds of thousands of people have crossed the border into Hungary to seek refuge.

Rólunk

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a nélkülözőket és bajbajutottakat.

Segélyszervezetünk az elmúlt 3 évtizedben több mint 40 országban hajtott végre humanitárius és fejlesztési programokat. Nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, a legszigorúbb szakmai és átláthatósági követelményeknek megfelelve nyújtunk segítséget a rászorulóknak. Magyarország mellett Ukrajnában, Irakban, Afganisztánban és Etiópiában rendelkezünk állandó képviselettel.

Szervezetünk szinte megalakulása óta jelen van Kárpátalján. Az 1998. évi nagy kárpátaljai árvíz utáni újjáépítési munka hatékony végzése érdekében önálló irodát nyitottunk Beregszászon, amelyet azóta is működtetünk. Kárpátalján és Kijevben is hivatalosan bejegyzett szervezetként, állandó képviselettel végezzük egész Ukrajnára kiterjedő munkánkat.

A humanitárius segítségnyújtás mellett  ukrajnai szerepvállalásunk során nagy hangsúlyt helyezünk a helyi partnerek kapacitásának fejlesztésére,  hosszú távon is  fenntartható fejlesztési modellprogramok átadására.

A 2014-ben kezdődött fegyveres konfliktusok nyomán Ukrajna 20 régiójában kapcsolódtunk be a belső menekültek ellátásába. A válság első éveiben 2 további irodát nyitottunk Kijevben és Zaporizzsjában. Az élelmiszert, higiéniás szereket és háztartási eszközöket tartalmazó egységcsomagok kiosztása mellett közösségi szállásokat újítottunk fel, több száz tonna tüzelőanyagot adtunk át, valamint a háború traumáit átéltek részére pszicho-szociális segítséget nyújtottunk.

2021 év végéig 543 településen több mint 578 ezer belső menekültnek nyújtottunk segítséget. 

A koronavírus járványhelyzet kialakulásának első napjaiban megkezdtük Kárpátalján azon intézmények támogatását, amelyek az érintett lakosság ellátásban vállalnak szerepet. Fertőtlenítő szereket orvosi maszkokat, higiéniai eszközöket biztosítottunk beregszászi egészségügyi és szociális intézményeknek és rászoruló helyi lakosoknak. A magyar kormány COVID19 védőeszköz támogatását szervezetünk Ukrajna számos térségébe juttatta célba kórházaknak, egészségügyi intézményeknek.

Jelentések

Aktualitások tevékenységünkről

Beszámolók elvégzett feladatainkról