Segítség ukrajnának

Magyar segítség a háború idején - 2022

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. 2022 februárjában az elsők között kezdtük meg a segítségnyújtást a háború elől menekülőknek. A határ mindkét oldalán átfogó segítséget nyújtunk az otthonukat elhagyóknak. Komplex támogatást nyújtunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteknek és a Magyarországra menekülőknek. 

Magyarország, illetve adományozóink és partnereink támogatásának célba juttatása mellett az ACT Alliance egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség  segélyprogramjának végrehajtásán is aktívan dolgozunk.

 

7,9M

menekült hagyta el Ukrajnát

6,5M

ember hagyta el otthonát

191.421

embernek segítettünk

1307

tonna segélyárut juttattunk célba

250+

menedékhelyet támogattunk

Hírek

Sötét város

„Szia, jó reggelt! Van nálad áram?” „Az van, víz épp nincs.” Így és hasonlóképpen indul számtalan üzenetváltás és beszélgetés Ukrajnában...

Tovább olvasom

Beregszászban található képviseletünk ma már Kijevben hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet végző szervezet központja. Lembergben létrehozott humanitárius központunk nagyszabású nemzetközi programok koordinációjáért és végrehajtásáért felel. Amint Kijev megyében befejeződtek a harcok, Segélyszervezetünk azonnal megkezdte humanitárius munkásságát a felszabadult területeken, és Kijevben is központot hozott létre.

Segélyprogramunk 12 régiót érint Beregszásztól egészen a Délkelet-Ukrajnában lévő Zaporizzsjáig terjedően.

Fekete Dániel

Beregszász – Regionális Központ

Megerősítettük beregszászi központunkat, mely jelentős szerepet vállal a több százezer térségbe érkező belső menekült ellátásában. A kialakult élelmiszer- és áruhiányt Magyarországról indított szállítmányokkal enyhítjük, melyek kezelésére új raktárközpontot hozunk létre.

Több mint 250 menekült szállót és helyi szociális intézményt támogatunk Kárpátalja mindegyik járásában. Emellett azokat a helyben maradó rászorulókat is támogatjuk, akik a háború következményei miatt nélkülöznek. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a jelentős magyar lakossággal bíró településekre.

Lemberg – Regionális Központ

Lembergben humanitárius központot és raktárbázist hoztunk létre, hogy hatékonyan tudjuk segíteni a térségbe érkező menekülteket és a befogadó közösségeket. A kézzelfogható segítség mellett figyelmet fordítunk a gyermekek speciális igényeire és a pszichoszociális segítségnyújtásra is.

A háború sújtotta országban a növekvő segítségnyújtási és fejlesztési igényekhez igazítottuk tevékenységünket létrehozva új humanitárius központunkat, amely a segítségnyújtáshoz elengedhetetlen logisztikai bázissal is rendelkezik. Ezen kívül lembergi irodánk olyan projektek realizál Ukrajnán belül, melyek célja a belső menekültek pénzbeli támogatása. A rugalmas felhasználású támogatás (Flexible Small Grants – FSG), a többcélú készpénzes segítségnyújtás (MPCA) és a  készpénzes krízis támogatás (cash for protection) a Segélyszervezet olyan projektjei, melyeken keresztül a rászorulók úgy kapnak segítséget, hogy közben megőrizhessék méltóságukat és a választás szabadságát. 

02_Lviv
DSC00881

HUMANITÁRIUS KÖZPONTUNK KIJEVBEN

Segítségnyújtásunkat a háború első három hónapjában  folyamatosan új földrajzi régiókra tudtuk kiterjeszteni, valamint újabb segélynyújtási módszereket tudtunk alkalmazni. Amint Kijev megyében befejeződtek a harcok, Segélyszervezetünk azonnal megkezdte humanitárius munkásságát a felszabadult területeken. 

Új humanitárius központot hoztunk létre Kijevben, amely jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet és a Finn Church Aidnek (FCA) ad otthont, viszont a későbbiekben az összes Ukrajnában dolgozó ACT Alliance  tagnak lehet majd otthona.

kelet_ukr

Helyi partnerszervezetek

Segélyszervezetünk több helyi partnerszervezettel szoros együttműködésben végzi munkáját Ukrajnában. Az adott városban, régióban már több éves, évtizedes tapasztalattal rendelkező szervezetek révén személyre szabott, gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani a háború által leginkább érintetteknek.

Az együttműködések egy része már 2015 óta tart, a háború kitörése után pedig még szorosabbá vált. Ezeknek is köszönhető, hogy az egyik első nemzetközi segélyszervezetként kezdhettük meg a segítségnyújtást Délkelet-Ukrajnában. Helyi partnereink közé tartozik a Santis Alapítvány Zaporizzsjában, a Zlatograd Alapítvány Dnyipróban, a Liga Women Cserkasziban és Poltavában, valamint az Etalon Alapítvány Ivano-Frankivszkban.

Magyarország

A háború kitörésével az Ökumenikus Segélyszervezet magyarországi intézményrendszere is átalakult, számos intézmény bővítette tevékenységi körét a rászoruló ukrajnai menekült családok támogatásával. Partnereink felajánlásainak köszönhetően további jelentős szálláskapacitással is rendelkezünk, így szükség szerint menekült családok százainak nyújtunk menedéket. Emellett az ország számos pontján étellel, itallal, higiéniás termékekkel és pszichoszociális segítséggel is támogatjuk a menekülőket. A vonattal Budapestre érkezőknek a BOK Sportcsarnokban kialakított humanitárius tranzitponton nyújtunk segítséget.  Más hazai karitatív szervezetekkel váltásban azonnali helyszíni ellátással és információközléssel támogatjuk az úton lévő menekülteket. Azok, akik hazánkban érzik biztonságban magukat átmeneti szállást, és különböző egyéb szolgáltatásokat is igényelhetnek a csarnokban. 2022 nyarán a menekülteknek nyújtott összes szolgáltatásunkat integráltuk, és ezeket az újonnan létrehozott Ukrajnai Menekülteket Támogató Központban tettük elérhetővé a rászorulók részére Budapest szívében. A Segélyszervezet munkatársai itt segítik a menekültek oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, munkaerőpiachoz, szakképzéshez és nyelvtanulási programokhoz való hozzáférését, közösségi programokat szerveznek nekik – különös figyelmet fordítva a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékkal élők, valamint az idősek szükségleteire.

04_Hungary

Így segítünk

Munkánkat sokoldalú megközelítés és rugalmasság jellemzi minden területen a kézzelfogható, természetbeni támogatástól a pszicho-szociális segítségnyújtáson át a jogi tanácsadásig. Az alapos helyszíni felméréseknek és a helyi partnerekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően mindenhol a helyi szükségletekre reagálva tudunk segítséget nyújtani.

Rendszeres segélyszállítmányokat indítunk Magyarországról, amelyek nagyrészt tartósélelmiszereket, valamint higiéniai és gyermekápolási cikkeket tartalmaznak. A kézzelfogható támogatáson túl nagy hangsúlyt helyezünk a menekültek egyéni támogatására, a nemzetközi készpénzes módszertan szerint, illetve pszicho-szociális segítségnyújtás révén.

05_Methodology

tartós élelmiszer

higiéniai cikkek

nem élelmiszer-jellegű termékek

pszicho-szociális segítség

pénzbeli támogatás

gyógyszersegély

Rólunk

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a nélkülözőket és bajbajutottakat.

Segélyszervezetünk az elmúlt 3 évtizedben több mint 40 országban hajtott végre humanitárius és fejlesztési programokat. Nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, a legszigorúbb szakmai és átláthatósági követelményeknek megfelelve nyújtunk segítséget a rászorulóknak. Magyarország mellett Ukrajnában, Irakban, Afganisztánban és Etiópiában rendelkezünk állandó képviselettel.

Szervezetünk szinte megalakulása óta jelen van Kárpátalján. Az 1998. évi nagy kárpátaljai árvíz utáni újjáépítési munka hatékony végzése érdekében önálló irodát nyitottunk Beregszászon, amelyet azóta is működtetünk. Kárpátalján és Kijevben is hivatalosan bejegyzett szervezetként, állandó képviselettel végezzük egész Ukrajnára kiterjedő munkánkat.

A humanitárius segítségnyújtás mellett  ukrajnai szerepvállalásunk során nagy hangsúlyt helyezünk a helyi partnerek kapacitásának fejlesztésére,  hosszú távon is  fenntartható fejlesztési modellprogramok átadására.

A 2014-ben kezdődött fegyveres konfliktusok nyomán Ukrajna 10 régiójában kapcsolódtunk be a belső menekültek ellátásába. A válság első éveiben 2 további irodát nyitottunk Kijevben és Zaporizzsjában. Az élelmiszert, higiéniás szereket és háztartási eszközöket tartalmazó egységcsomagok kiosztása mellett közösségi szállásokat újítottunk fel, több száz tonna tüzelőanyagot adtunk át, valamint a háború traumáit átéltek részére pszicho-szociális segítséget nyújtottunk.

2021 év végéig 543 településen több mint 578 ezer belső menekültnek nyújtottunk segítséget. 

A koronavírus járványhelyzet kialakulásának első napjaiban megkezdtük Kárpátalján azon intézmények támogatását, amelyek az érintett lakosság ellátásban vállalnak szerepet. Fertőtlenítő szereket orvosi maszkokat, higiéniai eszközöket biztosítottunk beregszászi egészségügyi és szociális intézményeknek és rászoruló helyi lakosoknak. A magyar kormány COVID19 védőeszköz támogatását szervezetünk Ukrajna számos térségébe juttatta célba kórházaknak, egészségügyi intézményeknek.

Jelentések

Beszámoló – 2022. november 08.

A Segélyszervezet eddig 182.091 rászorulót ért el, sürgősségi hozzáférést biztosítva alapvető humanitárius segélyekhez, pszichoszociális támogatáshoz és egyéb életmentő szolgáltatásokhoz Ukrajnában...

Tovább olvasom

BESZÁMOLÓ – 2022. OKTÓBER 26.

Mivel Harkivot részben felszabadították, a Segélyszervezet munkatársai szeptember végén ellátogattak a régióba, hogy felmérjék a biztonsági tényezőket és nagyobb betekintést...

Tovább olvasom

Aktualitások tevékenységünkről

Beszámolók elvégzett feladatainkról