Segítség ukrajnának

Magyar segítség a háború idején - 2022

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. 2022 februárjában az elsők között kezdtük meg a segítségnyújtást a háború elől menekülőknek. A határ mindkét oldalán átfogó segítséget nyújtunk az otthonukat elhagyóknak. Komplex támogatást nyújtunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteknek és a Magyarországra menekülőknek. 

Magyarország, illetve adományozóink és partnereink támogatásának célba juttatása mellett az ACT Alliance egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség  segélyprogramjának végrehajtásán is aktívan dolgozunk.

 

7M

menekült hagyta el Ukrajnát

7M

ember hagyta el otthonát

143.552

embernek segítettünk

1064

tonna segélyárut juttattunk célba

250+

menedékhelyet támogattunk

Hírek

Beregszászban található képviseletünk ma már Kijevben hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet végző szervezet központja. Lembergben létrehozott humanitárius központunk nagyszabású nemzetközi programok koordinációjáért és végrehajtásáért felel.

Segélyprogramunk 10 régiót érint Beregszásztól egészen a Délkelet-Ukrajnában lévő Zaporizzsjáig terjedően.

Fekete Dániel

Beregszász – Regionális Központ

Megerősítettük beregszászi központunkat, mely jelentős szerepet vállal a több százezer térségbe érkező belső menekült ellátásában. A kialakult élelmiszer- és áruhiányt Magyarországról indított szállítmányokkal enyhítjük, melyek kezelésére új raktárközpontot hozunk létre.

Több mint 200 menekült szállót és helyi szociális intézményt támogatunk Kárpátalja mindegyik járásában. Emellett azokat a helyben maradó rászorulókat is támogatjuk, akik a háború következményei miatt nélkülöznek. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a jelentős magyar lakossággal bíró településekre.

Lemberg – Regionális Központ

Lembergben humanitárius központot és raktárbázist hoztunk létre, hogy hatékonyan tudjuk segíteni a térségbe érkező menekülteket és a befogadó közösségeket. A kézzelfogható segítség mellett figyelmet fordítunk a gyermekek speciális igényeire és a pszichoszociális segítségnyújtásra is.

A magyar adományozók szolidaritását kifejező adományok célba juttatásán túl az ACT Alliance tagjaként lembergi irodánk koordinálja az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség segélyprogramját.

02_Lviv
DSC00881

HUMANITÁRIUS KÖZPONTUNK KIJEVBEN

Segítségnyújtásunkat a háború első három hónapjában  folyamatosan új földrajzi régiókra tudtuk kiterjeszteni, valamint újabb segélynyújtási módszereket tudtunk alkalmazni. Amint Kijev megyében befejeződtek a harcok, Segélyszervezetünk azonnal megkezdte humanitárius munkásságát a felszabadult területeken. 

Új humanitárius központot hoztunk létre Kijevben, amely jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet és a Finn Church Aidnek (FCA) ad otthont, viszont a későbbiekben az összes Ukrajnában dolgozó ACT Alliance  tagnak lehet majd otthona.

kelet_ukr

Helyi partnerszervezetek

Segélyszervezetünk több helyi partnerszervezettel szoros együttműködésben végzi munkáját Ukrajnában. Az adott városban, régióban már több éves, évtizedes tapasztalattal rendelkező szervezetek révén személyre szabott, gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani a háború által leginkább érintetteknek.

Az együttműködések egy része már 2015 óta tart, a háború kitörése után pedig még szorosabbá vált. Ezeknek is köszönhető, hogy az egyik első nemzetközi segélyszervezetként kezdhettük meg a segítségnyújtást Délkelet-Ukrajnában. Helyi partnereink közé tartozik a Santis Alapítvány Zaporizzsjában, a Zlatograd Alapítvány Dnyipróban, a Liga Women Cserkasziban és Poltavában, valamint az Etalon Alapítvány Ivano-Frankivszkban.

Magyarország

Több intézményünkben, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon krízisszállásokat hoztunk létre, ahol átmeneti időre fogadjuk és segítjük a hazánkba érkező menekülteket. Partnereink felajánlásainak köszönhetően további jelentős szálláskapacitással is rendelkezünk, így szükség szerint menekült családok százainak nyújtunk menedéket.

A vonattal Budapestre érkezőknek a BOK Sportcsarnokban kialakított humanitárius tranzitponton nyújtunk segítséget.  Más hazai karitatív szervezetekkel váltásban azonnali helyszíni ellátással és információközléssel támogatjuk az úton lévő menekülteket.
A repülőtéren egy gyerekbarát segítségpont felállításával és működtetésével, valamint az átmeneti szálláshelyekre szállítással segítjük a továbbutazásra várakozó menekült családokat.

04_Hungary
MO_terkep_HU

Így segítünk

Munkánkat sokoldalú megközelítés és rugalmasság jellemzi minden területen a kézzelfogható, természetbeni támogatástól a pszicho-szociális segítségnyújtáson át a jogi tanácsadásig. Az alapos helyszíni felméréseknek és a helyi partnerekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően mindenhol a helyi szükségletekre reagálva tudunk segítséget nyújtani.

Rendszeres segélyszállítmányokat indítunk Magyarországról, amelyek nagyrészt tartósélelmiszereket, valamint higiéniai és gyermekápolási cikkeket tartalmaznak. A kézzelfogható támogatáson túl nagy hangsúlyt helyezünk a menekültek egyéni támogatására, a nemzetközi készpénzes módszertan szerint, illetve pszicho-szociális segítségnyújtás révén.

05_Methodology

tartós élelmiszer

higiéniai cikkek

nem élelmiszer-jellegű termékek

pszicho-szociális segítség

pénzbeli támogatás

gyógyszersegély

Rólunk

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a nélkülözőket és bajbajutottakat.

Segélyszervezetünk az elmúlt 3 évtizedben több mint 40 országban hajtott végre humanitárius és fejlesztési programokat. Nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, a legszigorúbb szakmai és átláthatósági követelményeknek megfelelve nyújtunk segítséget a rászorulóknak. Magyarország mellett Ukrajnában, Irakban, Afganisztánban és Etiópiában rendelkezünk állandó képviselettel.

Szervezetünk szinte megalakulása óta jelen van Kárpátalján. Az 1998. évi nagy kárpátaljai árvíz utáni újjáépítési munka hatékony végzése érdekében önálló irodát nyitottunk Beregszászon, amelyet azóta is működtetünk. Kárpátalján és Kijevben is hivatalosan bejegyzett szervezetként, állandó képviselettel végezzük egész Ukrajnára kiterjedő munkánkat.

A humanitárius segítségnyújtás mellett  ukrajnai szerepvállalásunk során nagy hangsúlyt helyezünk a helyi partnerek kapacitásának fejlesztésére,  hosszú távon is  fenntartható fejlesztési modellprogramok átadására.

A 2014-ben kezdődött fegyveres konfliktusok nyomán Ukrajna 10 régiójában kapcsolódtunk be a belső menekültek ellátásába. A válság első éveiben 2 további irodát nyitottunk Kijevben és Zaporizzsjában. Az élelmiszert, higiéniás szereket és háztartási eszközöket tartalmazó egységcsomagok kiosztása mellett közösségi szállásokat újítottunk fel, több száz tonna tüzelőanyagot adtunk át, valamint a háború traumáit átéltek részére pszicho-szociális segítséget nyújtottunk.

2021 év végéig 543 településen több mint 578 ezer belső menekültnek nyújtottunk segítséget. 

A koronavírus járványhelyzet kialakulásának első napjaiban megkezdtük Kárpátalján azon intézmények támogatását, amelyek az érintett lakosság ellátásban vállalnak szerepet. Fertőtlenítő szereket orvosi maszkokat, higiéniai eszközöket biztosítottunk beregszászi egészségügyi és szociális intézményeknek és rászoruló helyi lakosoknak. A magyar kormány COVID19 védőeszköz támogatását szervezetünk Ukrajna számos térségébe juttatta célba kórházaknak, egészségügyi intézményeknek.

Jelentések

HETI BESZÁMOLÓ – 2022. szeptember 7.

A Segélyszervezet eddig 143.552 rászorulót ért el, sürgősségi hozzáférést biztosítva alapvető humanitárius segélyekhez, védelmi tsevékenységekhez és egyéb életmentő szolgáltatásokhoz Ukrajnában...

Tovább olvasom

HETI BESZÁMOLÓ – 2022. AUGUSZTUS 24.

A Segélyszervezet eddig 135.216 rászorulót ért el, sürgősségi hozzáférést biztosítva alapvető humanitárius segélyekhez, védelmi tevékenységekhez és egyéb életmentő szolgáltatásokhoz Ukrajnában...

Tovább olvasom

Hat hónap segítségnyújtás

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991-es megalakulása óta Ukrajnában is szerepet vállal az elesettek segítésében. Az orosz-ukrán konfliktus 2014-es fellángolása, valamint a...

Tovább olvasom

Aktualitások tevékenységünkről

Beszámolók elvégzett feladatainkról