Segítséget kérek!

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. 2022 februárjában az elsők között kezdtük meg a segítségnyújtást a háború elől menekülőknek. A háború miatt szükséget szenvedők és belső menekültek számára Ukrajnában, míg az országukat elhagyni kényszerülő menekülteknek Magyarországon segítünk abban, hogy ételt, otthont és esélyt kapjanak ebben a nehéz helyzetben. Ukrajnában három helyen, Beregszászon, Lembergben és Kijevben rendelkezünk regionális irodákkal. Partneri kapcsolatainkon keresztül a háború sújtotta ország nagy részén biztosítunk gyors és hatékony támogatást a szükséget szenvedő ukrajnai embereknek. 

Az elmúlt hónapokban kialakított segítő szolgáltatásokat immár egy Budapest szívében létrehozott új intézményben, az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központban vehetik igénybe az Ukrajnában dúló harcok elől Magyarországra menekülők. A Központban az információnyújtás mellett természetbeni adományokkal, képzésekkel, munkaerőpiaci támogatással, pszichológiai segítségnyújtással, jogi tanácsadással és közösségi programok szervezésével is segítik munkatársaink a menekülteket.

Az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központban végzett munkánkról bővebben itt olvashat.

A központ célja a Sopron és környékén élő ukrán állampolgárok megsegítése, az integráció, az önellátás és önfenntartás képességének elősegítése és kialakítása különféle programok és szolgáltatások nyújtásával, tolmács segítségével.

A soproni központban végzett munkánkról bővebben itt olvashat..

Megerősített beregszászi központunk 1998-tól folytat humanitárius tevékenységet Kárpátalján. A Kirendeltség jelentős szerepet vállal a több százezer, térségbe érkező belső menekült ellátásában és ennek érdekében szorosan együttműködik Kárpátalja megyei adminisztrációjával. Ennek érdekében több, mint 250 menekültszállót és helyi szociális intézményt támogatunk a Kirendeltségen keresztül Kárpátalja megye összes járásában. A belső menekültek mellett olyan helyi rászorulókon is segítünk, akik a háború következményei miatt nélkülöznek.

 A beregszászi központban végzett munkánkról bővebben itt olvashat.

Lembergi és kijevi irodáink elsősorban az ukrajnai segélyprogramok végrehajtásáért felelnek, többek között a készpénzes segítségnyújtás megvalósításáért is. Egyéni segítségnyújtásra is ezeken a programokon keresztül van lehetőség. 

Az egyéni dimenzión túl az ukrajnai belső menekülteket támogató NGO-k, gyülekezetek, közösségek számára is biztosítunk támogatásokat, amiknek feltételeiről, valamint a kapcsolatfelvételhez szükséges adatokról bővebben itt olvashat.

Segélyszervezetünk több helyi partnerszervezettel szoros együttműködésben végzi munkáját Ukrajnában. A saját régiójukban már több éves, évtizedes tapasztalattal rendelkező szervezetek révén személyre szabott, gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani a háború által leginkább érintetteknek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerei közé tartozik a Santis Alapítvány Zaporizzsjában, a Zlatograd Alapítvány Dnyipróban, a Liga Women Cserkasziban és Poltavában, az Etalon Alapítvány Ivano-Frankivszkban, valamint az Élet folytatódik szervezet Harkivban.