Segítséget kérek!

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel két és fél évtizede rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. 2022 februárjában az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború elől menekülőknek. A Segélyszervezet Beregszászon kívül Lembergben és Kijevben is regionális irodát nyitott, valamint új partneri kapcsolatokkal bővítette ukrajnai tevékenységét, ezzel is elősegítve a gyors és effektív támogatást a háború sújtotta országban. A háború miatt szükséget szenvedők és belső menekültek számára Ukrajnában, míg az országukat elhagyni kényszerülő menekülteknek Magyarországon segítünk abban, hogy ételt, otthont és esélyt kapjanak ebben a nehéz helyzetben. A Segélyszervezet a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a belső menekülteket és az őket támogató szervezeteket.

Az elmúlt hónapokban kialakított segítő szolgáltatásokat immár egy Budapest szívében létrehozott új intézményben, az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központban vehetik igénybe az Ukrajnában dúló harcok elől Magyarországra menekülők. Központunkban az információnyújtás mellett természetbeni adományokkal, képzésekkel, munkaerőpiaci támogatással, pszichológiai segítségnyújtással, jogi tanácsadással és közösségi programok szervezésével is segítik a szervezet munkatársai a menekülteket.

Az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központról bővebben itt olvashat.

A központ célja a Sopron és környékén élő ukrán állampolgárok megsegítése, az integráció, az önellátás és önfenntartás képességének elősegítése, kialakítása különféle programok és szolgáltatások nyújtásával, tolmács segítségével.

A soproni központban végzett munkánkról bővebben itt olvashat..

Megerősítettük beregszászi központunk 1998-tól folytat humanitárius tevékenységet Kárpátalján. Az ukrajnai kirendeltség jelentős szerepet vállal a több százezer térségbe érkező belső menekült ellátásában, és szoros együttműködésben dolgozik Kárpátalja megyei adminisztrációjával. A kirendeltségen keresztül több, mint 250 menekültszállót és helyi szociális intézményt támogatunk a megye mindegyik járásában. Emellett azokat a helyben maradó rászorulókat is támogatjuk, akik a háború következményei miatt nélkülöznek.

 A beregszászi központban végzett munkánkról bővebben itt olvashat..

Lembergi és kijevi irodáink elsősorban az ukrajnai segélyprogramok végrehajtásáért felelnek, többek között a készpénzes segítségnyújtási módozatok megvalósításáért is. Ebből kifolyólag egyéni segítségnyújtásban lehetőségeik korlátozottak, de a programokban való részvétel érdekében ukrajnai rászorulók jelentkezhetnek a megadott elérhetőségeken.

A lembergi és a kijevi irodáinkban végzett munkánkról bővebben itt olvashat..

Segélyszervezetünk több helyi partnerszervezettel szoros együttműködésben végzi munkáját Ukrajnában. Az adott városban, régióban már több éves, évtizedes tapasztalattal rendelkező szervezetek révén személyre szabott, gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani a háború által leginkább érintetteknek.

Helyi partnereink közé tartozik a Santis Alapítvány Zaporizzsjában, a Zlatograd Alapítvány Dnyipróban, a Liga Women Cserkasziban és Poltavában, az Etalon Alapítvány Ivano-Frankivszkban valamint az Élet folytatódik szervezet Harkivban.