Hírek

Életet lehelni holt épületekbe

Gőzerővel dolgozik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján. A nyugat-ukrajnai régió jelenleg a legbiztonságosabb terület a pusztító háború sújtotta országban, így nem is meglepő, hogy belső menekültek tízezrei leltek és lelnek menedékre Kárpátalján. A biztonság azonban mit sem ér lakhatás nélkül, amely biztosítja a magánszférát és az olyan körülményeket, amelyek alapként szolgálnak a méltóságteljes élethez és az újrakezdéshez. A Segélyszervezet az Act Alliance egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő koalíciójának támogatásával két olyan projekten is dolgozik, amely belső menekültek százainak fog modern lakhatást lehetővé tenni a dermesztő hideg beköszöntével.  

A semmiből építkezni mindig egyszerűbb, mint felújítani – állapítja meg Gerevich János, a Segélyszervezet beregszászi képviseletének vezetője, rámutatva arra, hogy milyen aprólékos munkát is igényel egy „holt épület” feltámasztása. Az Ökumenikus Segélyszervezet embert próbáló feladatba vágta a fejszéjét: egy 9 éve elhagyott kollégiumot épít újjá, hogy mintegy 200 belső menekültnek biztosítson a modern építészeti szempontoknak megfelelő lakhatást.

A nagyszőlősi Kooperatív Technikum egykori kollégiumi épületét kilenc évig ette az enyészet, a csaknem egy évtizedig elhagyatottan álló intézményt lassan, de biztosan marta szét a rothadás. A szociális fejlesztésekben több évtizedes tapasztalattal bíró Segélyszervezet magabiztosan állt a kihívásokkal teli feladat elébe és indította meg a három emeletes kollégium teljes felújítását augusztusban. A projekten dolgozó kollégák aprólékosan és lépésről lépésre haladva lehelnek életet az elhagyatott épületbe: a málló falakat megerősítik és újra bevonják, a vízvezeték-, fűtési és villanyrendszert kicserélik, a menekültek jövőbeni lakószobáit gipszkartonnal vonják be, és ahol kell, tégláig bontják vissza a falat, hogy stabil és biztonságos otthon várja a rászorulókat.

Hasonló intenzitással dolgozik a Segélyszervezet egy omladozó kisházból vadiújjá varázsolt anyaotthonon, amely négy, a háború elől Kárpátaljára menekült, egyedülálló és többgyermekes anyának fog korszerű, szigetelt és fűtött otthont biztosítani hamarosan a Christian Aid támogatásának jóvoltából.

A Segélyszervezet annak tudatában, hogy Ukrajna hideg és sötét tél elébe néz, eltökélt abban, hogy a csontig maró fagy beköszönte előtt biztonságos menedéket nyújtson a lehető legtöbb, a háború miatt kiszolgáltatott helyzetbe került embernek. Ennek érdekében segítségnyújtását az ország számos részére kiterjesztette, és fokozza erőfeszítéseit a télre való felkészülés támogatásában, valamint az energiaellátás akadozása miatti vészhelyzet enyhítésében.  

Kapcsolódó tartalmak