Hírek

Fél év mérlegén: több mint 135.000 ukrajnai menekültnek nyújtott eddig segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet

A háború első napjaiban Ukrajnában és Magyarországon is azonnal megkezdett magyar humanitárius segélyprogram értéke mára a 10 milliárd forinthoz közelít

Az Ukrajnában 25 éve jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet a háború kitörésének napján azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját mind Ukrajnában, mind pedig Magyarországon. Miközben a határ mindkét oldalán segítő pontokat állított föl a menekülők tárgyi adományokkal történő illetve információs támogatására, országos adománygyűjtést hirdetett, elkezdte szervezni a segítségnyújtás logisztikai hátteret, illetve hazai intézményi hálózatát és humán erőforrás kapacitását is részlegesen a háborús menekültek támogatására fókuszálva szervezte át. Beregszászi központja mellett először Lvivben, majd Kijevben is humanitárius irodát és raktárt hozott létre, melyeken keresztül, illetve a segélyszervezet közreműködésével korábban létrejött ukrajnai civil szervezeti szövetség tagjainak bevonásával 10 régióban tud folyamatosan segítséget nyújtani. Helyszíni beágyazottságának, illetve több évtizedes tapasztalatának köszönhetően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezető szerepet tölt be az ACT Alliance nemzetközi szövetség nagyszabású ukrajnai segélyezési tevékenységében.

A háború kitörése utáni első hetekben egymást követve lépték át a magyar-ukrán határt a segélyekkel megrakott, főként tartós élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási cikkeket, több esetben pedig gyógyszert szállító kamionok. Ukrajnában több mint 250 menekültszállást támogat tárgyi adományokkal, többet pedig alapvető háztartási gépekkel, eszközökkel is felszerelt.  Az eddig a háború sújtotta országba juttatott több mint 1000 tonna segélyt az általa közvetlenül támogatott átmeneti szállókon élők között osztotta szét az Ökumenikus Segélyszervezet, vagy a frontvonal közelében tevékenykedő partnerszervezetek segítségével továbbította az ott maradt lakosok számára, összesen 10 ukrán régióban. Helyi partnerszervezeteivel együttműködve több régióban pszichoszociális segítséget nyújt a háború traumáit átélt családok számára, nemzetközi partnereivel közös programként pedig készpénzes krízis támogatási programot is indított az otthonaikat elhagyni kényszerülők személyre szabott segítése érdekében.

A Magyarországra érkezőket élelemmel és a mindennapi szükségleteket kielégítő tárgyi adományokkal, az utazáshoz szükséges információkkal látják el február vége óta az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei több helyszínen. A hazánkban átmeneti időt töltő családokat intézményeinek kapacitása mellett bérelt szálláshelyeken helyezi el a karitatív szervezet, ahol szakemberek lelki támogatást is nyújtanak a zömében nőkből és gyermekekből álló családoknak. A munkatársak segítenek a hosszú távon hazánkban letelepedni szándékozók terveinek megvalósításában is, többek között a munkakeresés, hivatalos ügyek intézése, jogi és szociális támogatás területén. A humanitárius krízis kezdetétől fogva több hónapon át nyújtottak segítséget a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a hivatalos ügyek intézésének támogatása mellett gyerekbarát helyszínt, és többek között élelmet illetve babaápolási cikkeket biztosítottak a továbbutazó családoknak a várakozás idejére. Az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálja jelenleg is a BOK Csarnokban zajló karitatív munkát, ahol a jelenlévő szervezetek fogadják és segítik a vonattal hazánkba érkezőket. A sokrétű támogatás gördülékenysége érdekében az Ökumenikus Segélyszervezet nyár közepén Budapest belvárosában nyitotta meg az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központját. Az intézmény egyrészt olyan kézzelfogható támogatással segíti a menekülteket, mint az élelmiszer, higiénés eszközök, ruházat vagy gyermekápolási eszközök, miközben kiemelt hangsúlyt helyez az integrációt segítő szolgáltatásokra is a jövőjüket Magyarországon tervezők számára. Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, illetve felnőttképzések mellett a gyermekek gondozása és a nyelvtanulás terén is segítenek a központ munkatársai. Az Ökumenikus Segélyszervezet több nyári tábort szervezett az Ukrajna különböző részeiről érkező menekült gyermeknek Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen, Aggteleken és Kastélyosdombón. Amellett, hogy az itt töltött idő sokféle izgalmas szabadidős programot kínált az összesen mintegy 200 gyermek számára, a szervezet munkatársai nagy hangsúlyt fektettek a háborús övezetekből, többek között Bucsából, Kijevből, Harkivból, Mariupolból, Donyeckből és Herszonból érkező gyerekek háborúban szerzett traumáinak feldolgozására.

Az Ökumenikus Segélyszervezet rendkívüli erőfeszítéseit az adományozók, önkéntesek, vállalati partnerek, az egyházak és a magyar kormány összefogása segíti, melynek köszönhetően gyorsan és hatékonyan tud reagálni és alkalmazkodni a folyamatosan változó szükségleteknek és igényeknek megfelelően. A háború elhúzódása miatt az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a hosszú távú projektekre az újjáépítés és fejlesztés területén a harcok sújtotta ukrajnai településeken. A magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben megkezdte a borogyankai kistérség zahalci középiskolájának felújítását, egy postai és önkormányzati funkciókkal is bíró egészségügyi központ megépítését a bucsai kistérségben, valamint egy konténerotthonok felállítását magába foglaló segélyprogram szervezését.

Kapcsolódó tartalmak