Hírek

Kutyaterápia, nyári táborok, élményfoglalkozások

Belső menekült gyerekeknek nyújtott pszichoszociális támogatást Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi regionális központjának munkatársai a háború kitörése után közvetlenül pszichoszociális programokat szerveztek a Kárpátaljára érkező belső menekült gyermekek részére, hogy így segítsék feldolgozni a háború okozta lelki sérüléseket. A Christian Aid által finanszírozott 6 hónapos programban összesen 251 gyermek vett részt.    

Az Ökumenikus Segélyszervezet már március elején létrehozott egy játszószobát a Beregszászi Bethlen Gábor Líceumban, ahol a városba érkező menekült családok gyerekeit szakképzett munkatársak várták. A foglalkozások célja az volt, hogy a gyerekek visszaszerezzék az átélt háborús események során elveszített biztonságérzetüket, és megkezdjék traumáik feldolgozását. A programhoz áprilisban csatlakozott Dr. Körözsi Barbara és Doxa nevű terápiás kutyája, hogy segítsék a poszttraumás gyerekek rehabilitációját. Fél év alatt a líceumban kialakított játszószobát 18 belső menekült gyermek látogatta napi szinten, itt próbálva feldolgozni a háború okozta lelki sebeket.

A Beregszászi járás 5 belső menekülteket befogadó intézményében összesen 216 élményfoglalkozást tartottak az Ökumenikus Segélyszervezet és a helyi oktatási intézmények munkatársai. A táncon, a sporton, a festészeten, a kézművességen és sok más programon keresztül a 101 résztvevő gyermek ismét átélhette a gondtalan gyermekkor vidám, örömteli pillanatait.

Augusztusban szintén a Christian Aid támogatásának köszönhetően szervezett kéthetes nyári tábort az Ökumenikus Segélyszervezet és a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció, melynek egy üdülőközpont adott otthont Ilosván. Az erdős-hegyes vidék szépségein túl sportprogramok, kirándulások, közös vízijátékok és sok más élmény várta a 150 belső menekült és háború által érintett kárpátaljai táborozó gyermeket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelt hangsúlyt fektet a háború borzalmait átélő és a rászoruló kiskorúak támogatására úgy Magyarországon, mint Ukrajnában. Mint ismeretes, közel kétszáz ukrajnai gyermek táboroztatását vállalta nyáron Budapesten, Szombathelyen, Aggteleken, valamint a kastélyosdombói Esélytáborában.

Kapcsolódó tartalmak