Hírek | Uncategorized @hu | Uncategorized @hu

Adományokat adott át és humanitárius felmérést végzett a felszabadított Harkivban az Ökumenikus Segélyszervezet

SZÁZAK ÉJSZAKÁZNAK PINCÉKBEN, A MEGMARADT BOLTOKBAN CSUPÁN AZ ALAPVETŐ ÁRUCIKKEK ÉRHETŐK EL, EZÉRT VANNAK, AKIK GOMBÁT SZEDNEK, HORGÁSZNAK, HOGY ÉLELEMHEZ JUSSANAK

Míg a világ most a Kelet-Ukrajnában újonnan felszabadított területekre figyel, kevés szó esik azokról a mindvégig helyben maradókról, akik a háború első napjától nélkülöznek és helyzetük egyre romlik. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt napokban elsők között juttatott célba segélycsomagokat Harkivban. A szervezet segélyakciót végrehajtó munkatársai helyszíni felméréseket is végeztek.  Tapasztalataik szerint a térség soha nem látott humanitárius krízissel néz szembe, melyet a háborús rombolások mellett tovább mélyít a már beköszöntött hideg idő is

A legnagyobb probléma a szétlőtt, így lakhatatlanná vált házak, lakások állapota, melyeket lehetetlen kifűteni. Míg a falvakban szétszórtan élnek a jobb állapotban maradt épületekben, a városokban sok száz ember tölti az éjszakákat a szellemvárosszerű lakótelepek pincéiben. Legtöbbjük a telet is itt tervezi átvészelni. „Sokkoló volt látni a romos házakat, lakásokat, valamint a vizes, dohos és sötét szuterénekbe hosszú távra berendezkedők körülményeit” – mondta el a felmérésben részt vevő Giuliano Stochino Weiss, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius szakértője. A háború kezdetétől a Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjában dolgozó munkatárs hozzátette, hogy vannak, akik az önkormányzat által fenntartott, de hiányos felszereltségű óvodaépületekben húzhatják meg magukat. Ezen enyhítendő ide ágykereteket és matracokat juttatott el az Ökumenikus Segélyszervezet az egyik helyi partnerének a közreműködésével. A későbbiekben pedig az épületek téliesítésében is segíteni kíván a magyar szervezet, többek között az ablakok cseréjének támogatásával.

A helyzetet bonyolítja az is, a falvakban elszórtan élő lakosok szükségletei házról-házra változnak, miközben a bajbajutottak száma ezrekben mérhető. A humanitárius segítség koordinálását két további jelenség is nehezíti: az egyik az, hogy a közeljövőben várhatóan belső menekültek százai fognak visszatérni a körzet keleti részén hátrahagyott házaikba azzal a szándékkal, hogy a telet saját otthonaikban vészeljék át. A másik pedig az, hogy több település még mindig rakéta- és tüzérségi támadásoknak van kitéve annak ellenére, hogy a megszálló erők kivonultak a körzetből. Sajnos reális opció az is, hogy a tél folyamán jelentős fűtés- és áramkimaradás lesz a régióban.

Giuliano Stochino Weiss kiemelte: a helyzetet tovább fokozza azon boltok számának fogyatkozása, melyekben csupán az alapvető árucikkek érhetők el, sőt azok sem folyamatosan. Mivel a munkanélküliség hosszú ideje növekszik, így a lakosok zöme nem rendelkezik bevétellel sem, amiből vásárolni tudna. Az Ökumenikus Segélyszervezet az eddigi több tonnányi e térségbe juttatott korábbi (élelmiszer és higiéniás eszközök) segélyszállítmánya mellett a közeljövőben további adományokkal szeretne segíteni a Harkivban és a környéken lakókat, a háborúban legtöbbet szenvedett régiók egyikét. A magyar segélyszervezet eddig a térségbe juttatott segélyszállítmányai mellett jó hatékonysággal működik a rugalmas felhasználású készpénzes támogatási forma is, hiszen az alapvető szükségleteik mellett minimálisan a személyre szabott igényeiket is ki tudják elégíteni a bajbajutottak.

Kapcsolódó tartalmak