Hírek

Élelmiszer- és tisztasági csomagok belső menekülteknek Ungváron

A kárpátaljai Ungváron támogatta a háború által leginkább sújtott, kelet-ukrajnai régiókból érkező belső menekülteket az Ökumenikus Segélyszervezet. A 37 raklapnyi tartósélelmiszert és higiéniai terméket a kárpátaljai ukrán pravoszláv püspökség fogadta és osztotta ki az Ungváron és a környező falvakban élő belső menekült családoknak január 17-én. A Segélyszervezet Ungvárra küldött szállítmányából a pravoszláv püspökség önkéntesek segítségével több, mint 2500 rászorulónak állított össze segélycsomagot.

Ukrajna nyugati területei, így Kárpátalja is számos háború elől menekülő embert fogadott be a lassan egy éve tartó háborúban. A több, mint 150.000 belső menekült kétharmada a munkácsi és az ungvári járásban tömörül – az ő segítségükre sietett közös segélyakciójuk keretében az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai ukrán pravoszláv egyházmegye.

Varszonofij püspök hangsúlyozta: számos segélykérés érkezett be hozzájuk, a szükséget szenvedők pedig leginkább élelmiszert kérnek támogatásként. Az infláció és a térségbe áramló sok tízezer menekült jelentősen megnövelte a lakbéreket is, melyek kifizetése után sokuknak alig-alig marad valami ennivalóra. A püspök elmondta: az egyházmegye a humanitárius segítségnyújtás mellett lelki támogatást is biztosít, amire nagy igény van, hiszen a háborús borzalmakat átélt embereknek sokszor nehéz feldolgozni a háború okozta lelki traumákat.

Kapcsolódó tartalmak