Hírek

Határtalan segítség: negyedéves összefoglalója

Három hónap telt el az orosz invázió kezdete óta. 6,6 millió ember menekült el Ukrajnából, míg 8 millió belső menekült az országon belül keresett más, otthonánál biztonságosabb átmeneti lakóhelyet magának. A hatalmas mértékű pusztítás következtében emberek milliói maradtak élelmiszer, ivóvíz és áram nélkül. A harcok hatására olyan alapvető szolgáltató rendszerek váltak akárcsak átmenetileg is elérhetetlenné, mint az egészségügy, és az oktatás.  az ország – és áttételesen a világ – élelmiszerellátása is bizonytalanná vált. A gazdák sok helyen nem jutnak el földjeikre, a tavaszi munkálatok pedig így elmaradnak.

A háború február 24-i kezdetekor az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját. A Segélyszervezet 25 éves ukrajnai jelenléte és az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjainak támogatása gyors és határozott fellépést tett lehetővé. A szolidaritás jeleként az ACT 21,5 millió dolláros támogatási felhívást tett közzé a háborútól szenvedő lakosság és a menekültek segítésére, amiből 9 millió dollárt az Ökumenikus Segélyszervezet használhat fel. Ezen felül Magyarország Kormánya 500 millió forinttal támogatta a szervezet hazai és ukrajnai segítségnyújtását, amit egy hazai adománygyűjtő kampány is kiegészített.

Segítségnyújtás – számokban

Az Ökumenikus Segélyszervezet mára Ukrajna 12 megyéjében, Kárpátaljától egészen Kharkivig és a Dnyeper kanyarulatáig végez humanitárius tevékenységet. A negyedév alatt kiszállított 676 tonna segély kiosztásával közel 100 ezer bajbajutotton segített alapvető élelmiszerrel, természetbeni adományokkal, egészségügyi- és higiéniai eszközökkel. A Flexible Small Grants (FSG) program keretében megvalósuló rászoruló közösségeket segítő támogatással megközelítőleg további 10 ezer emberhez tud eljutni a Segélyszervezet. A tárgyi adományokon és anyagi juttatásokon felül nagy hangsúlyt fektet a háború borzalmai elől menekülők lelki támogatására, partnerein keresztül pszichoszociális segítséget is nyújtva számukra.

Ukrajna

A háború sújtotta országban a magyar szervezet az évtizedek óta működő beregszászi regionális irodáján keresztül kezdte el humanitárius segélyprogramját. A beregszászi központ mára több mint 225, belső menekültek számára fenntartott közösségi szálláshelyet támogat alapvető segélyárukkal, többet pedig a menekültek ellátását segítő háztartási gépekkel is felszerelt (hűtő, mosógép, bojler és egyéb háztartási eszközök). Magyarországi raktáraiból az elmúlt három hónapban ötven 24 tonnás kamiont küldött a határon túlra. A segélyprogram kibővítésének érdekében az Ökumenikus Segélyszervezet márciusban új regionális irodát nyitott a nyugat-ukrajnai Lembergben. Az iroda átvette az ukrajnai humanitárius tevékenység koordinációját, a hozzá tartozó új logisztikai- és raktárbázis pedig a fogadja és továbbítja a Magyarországról érkező segélyszállítmányokat. Ennek köszönhetően a fronthoz legközelebb eső kelet-ukrajnai régiókban működő partnerszervezetekhez is eljut a magyar támogatás – a Segélyszervezet így ott tud segíteni, ahol a legégetőbb szükség van rá.

Amint a kijevi régió felszabadult a megszállás alól – és a harci cselekmények áthelyeződtek az ország keleti részére – a Segélyszervezet azonnal munkához látott, és ezeken a területeken végzett humanitárius tevékenységek koordinálására Kijevben központot is nyitott. A már említett Flexible Small Grants program elindításával pedig olyan gyülekezeteket és csoportokat kezdett el támogatni, amelyek a közösség erejét felhasználva segítik környezetüket a háború borzalmaival való megküzdésben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Bucsa, Borodjanka és Irpiny lakosságának első nemzetközi segélyszervezetként biztosított humanitárius segítségnyújtást. De a Segélyszervezet segített a Mariupol evakuálásában résztvevő, utolsó falatjaikat menekültekkel megosztó buszsofőrök családjainak is. Partnerszervezetekkel együttműködésben Ukrajna több pontján is biztosít a háború okozta lelki sebek feldolgozásához pszichoszociális tanácsadást, hiszen önmagában az kézzelfogható segítségnyújtás kevésnek bizonyul ilyen helyzetekben.

Magyarország

A Segélyszervezet itthon átmeneti és hosszú távú szállásokat egyaránt kínál az érkező menekültek sokaságának. Intézményeiben – Budapesten, Debrecenben és Miskolcon – a szállás mellett ételt-italt, valamint lelki segítséget is nyújt a menekült családoknak. A vonattal Budapestre érkezőket, 5 további karitatív szervezettel közösen, adományokkal és információval segíti a BOK Sportcsarnokban kialakított tranzitponton.  Itt a civil szervezetek közötti koordinációt is az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai látják el. Negyed év eltelte után sok befogadó közösségben az erőforrások végéhez közelítenek: jelenleg 13 közösség támogatását valósítja meg az Ökumenikus Segélyszervezet célzott támogatási programon keresztül, köztük vannak olyanok is, amelyek menekült gyerekek oktatását segítik.

Tervek a jövőre

A 3 hónapja kezdődött harcok vége még nem látszik és a háború mindenhol óriási pusztítást hagy maga után. Az Ökumenikus Segélyszervezet hosszú távú és komplex segítségnyújtásra készül.   A menekülők mellett a háború miatt nélkülözők megsegítésére is jelentős erőforrásokat fordít a segélyszervezet. A humanitárius szállítmányok folytatása mellett a Segélyszervezet nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott többcélú készpénzes segítségnyújtás indítását is tervezi, mely szélesebb tömegek gyors és igényközpontú segélyezését teszi lehetővé.

A kijevi humanitárius központ megnyitásával kezdetét vette a finn egyházi segélyszervezet, a Finn Church Aid és a Segélyszervezet kooperációja, amelynek homlokterében az oktatás áll: a Kijevtől északra eső, nemrégiben felszabadított területeken az iskolák helyreállítását az Ökumenikus Segélyszervezet, míg a finn segélyszervezet a tanárok és diákok képzését, valamint a gyermekek pszichoszociális tanácsadását vállalta magára.

Az Ökumenikus Segélyszervezet itthoni segélyprogramja júniusban szintén új helyszínnel bővül a Tajpej Képviseleti Iroda adományának jóvoltából. Itt a hazánkban hosszabb távra tervező menekültek számára nyújt majd segítő kezet az oktatáshoz, egészségügyhöz és munkaerőpiachoz való hozzáférésben. A Budapest belvárosában található, integrált szolgáltatásokat biztosító ukrajnai menekülteket segítő központ természetbeni adományok osztásával, jogi-, lelki- és mentális segítségnyújtással, közösségi programokkal és nyelvtanítással is foglalkozik majd, külön figyelmet fordítva a kísérő nélküli kiskorúak, fogyatékkal élők és idősek támogatására.

Mivel az emberek figyelme három hónap után már lankadóban van, az Ökumenikus Segélyszervezet munkája itthon és a szomszédban is egyre fontosabb. Partnereinek, adományozóinak és tevékeny közösségének támogatására viszont építhet, most és a jövőben is. Amíg a háború zaja nem csitul, a segítségnyújtás sem maradhat el.

Kapcsolódó tartalmak