Hírek

HOGYAN LEHET FŐZNI ZMIIV VÁROSÁBAN?

„Két gyerek után nyolcezer hrivnya (körülbelül 200 eurót) állami támogatást kapok. A kisebbik fiamnak, egészségügyi okokból, külön kell főznöm, és látom, hogy a lányomnak lelki problémái vannak mindazok után, amin keresztülmentünk” – mondja Natalia, amikor elmagyarázza, hogyan próbál gondoskodni a gyerekeiről. A donyecki régióban található Lyman városából származó háromgyermekes anya helyzete jól szemlélteti, milyen sokrétű nehézségekkel szembesülnek az Ukrajnában lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek. 

Sokakhoz hasonlóan, Natalia sem akarta elhagyni az otthonát, igyekezett megőrizni a családi életet és a normalitást még a háború idején is. 2022 nyarán azonban felerősödtek városukban a harcok, és amikor már a házuk közvetlen közelében is már lövedékek csapódtak be, betörtek az ablakok és megrongálódott az otthonuk tetőszerkezete, Natalia tudta, hogy eljött az ideje elmenekülnie az ismeretlenbe, mindent hátrahagyva.

Natália most a Harkiv városához közeleső Zmiiv városában él gyermekeivel egy kis, háromszobás házikóban, ahol nincs fürdőszoba, és az ablakokat takarókkal fedik be, hogy bent tartsák a meleget. A házat a lehető legcélszerűbben fel kellett újítania, hogy gyermekei számára lakhatóvá tegye. A család új otthona egy idős asszony tulajdonában lévő birtok hátsó udvarán található, aki felajánlotta nekik, hogy bérmentve maradhatnak. A jóakarat ilyen gesztusai Ukrajnában elengedhetetlenek ahhoz, hogy enyhítsék a háború legkiszolgáltatottabb áldozatainak mindennapi küzdelmeit. Natalia történetéből mégis világosan kitűnik, hogy a belső menekülteknek minden fillért meg kell számolniuk, hogy eltarthassák magukat és a gyermekeiket.

 A közüzemi díjak, az energetikai infrastruktúrát ért támadások nyomán, folyamatosan emelkednek, ami a négytagú család szükségleteinek fedezésére alig elegendő jövedelem mellett súlyos terhet ró Nataliára. A háromgyermekes anya elmondta, hogy humanitárius segélyre támaszkodnak, hogy fedezzék azt, amit nem engedhetnek meg maguknak enélkül is kiegyensúlyozatlan étrendjükre, s ezt nem könnyíti meg otthonuk egyetlen hőforrása, ami egy régi konyhai tűzhely, amely alig alkalmas főzésre. 

„Csak tűzifával tudunk fűteni, ezért nekem kell eldöntenem, hogy mennyi tűzifát és mikor teszek a tűzre. Általában éjszakára rakunk tüzet, és a tűzhelyre teszek valamit, például krumplit, hogy lassan főjön” – mondja Natalia, hozzátéve, hogy nem járna jobban gáz- vagy villanytűzhellyel, mert az csak növelné a közüzemi számláit. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hangsúlyt fektet a legkiszolgáltatottabbak megsegítésére, az ő sajátos szükségleteiknek megfelelően. Ennek érdekében a Segélyszervezet a helyi civil szervezetekkel együttműködve méri fel a szükségleteket és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni. A Segélyszervezet a Rugalmas Kis Támogatások programján keresztül hosszú távú és gyakorlatias célokkal támogatja a helyi civil szervezeteket a rászorulók megsegítésében. A téliesítési támogatóterv keretében a Segélyszervezet támogatta a The Youth of Zmiiv nevű szervezetet, amely kreativitást és újszerű technológiát alkalmaz, hogy segítsen a rászoruló belső menekülteknek megtakarítani a főzés és a fűtés költségeit.

„Alternatívát akartunk nyújtani az embereknek a gáz vagy az áram helyett, mivel jól tudjuk, hogy a közüzemi számlák mennyire megterhelőek számukra. Így született meg a mi változatunk a vasöntvény kályháról” – magyarázza Artem, a The Youth of Zmiiv nevű szervezetet vezetője. A tűzhely könnyen hordozható, nem foglal sok helyet, és kevés tűzifa szükséges hozzá, hogy elegendő energiát biztosítson a főzéshez, miközben hőt is sugároz. Az éppen erre a célra megálmodott szerkentyűt egy helyi vállalkozásban gyártják nagyobb menyiségben. Így az ukrán civil szervezet megerősítésével következésképpen a helyi gazdaságot is erősíti is a Segélyszervezet. 

A speciálisan kialakított tűzhelynek köszönhetően Natalia gyorsabban és nagyobb odafigyeléssel készíthet ételt magának és a gyerekeinek. A kisebbik fiának speciális diétára van szüksége, míg a lányának szívproblémái vannak, és a háborúban elszenvedett pszichológiai problémák miatt túlsúlyos. Bár a tűzhely kicsi, Natalia szemében az értéke rendkívüli. 

Kapcsolódó tartalmak