Hírek

Sürgősségi segély a felszabadított Herszonba

AZ AZONNAL FOGYASZTHATÓ ÉLELMISZEREKBŐL, IVÓVÍZBŐL ÉS TISZTASÁGI TERMÉKEKBŐL ÁLLÓ  30 TONNÁS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNY ELÉRTE A FRONTVONALON FEKVŐ VÁROS NÉLKÜLÖZŐIT

Az elmúlt hétvégén az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között szállított két kamionnyi, azaz 30 tonna segélyárut a szolgáltatások szinte teljes hiányától szenvedő városba. Herszont az oroszok katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lelket számláló kikötővárost és a környező vidéki településeket. A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért mind a városban, mind a környező agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kijevi képviseletének vezetője, Szatmári Barnabás, aki a helyszínen személyesen irányította a segélyszállítmány átadását, hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradó, nagyjából 80 ezer fős lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását és pár kivétellel a boltok sem működnek – így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ. Eközben a várost a felszabadulás óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból napi rendszerességgel érik tüzérségi támadások, amik számos civil áldozattal is jártak.

Herszon városát több, mint fél éven keresztül elvágták a külvilágtól, sokan a felszabadulás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedő sátrakban, aggregátorok működtette töltőpontokon töltik fel. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ívóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy ívóvízosztó pontokon jutnak hozzá. 

A segítség célba juttatása korántsem volt kihívásoktól mentes: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakon pedig első igazi fagyok megérkeztéig a sár az úr. Emellett a harci cselekmények következtében rengeteg a feltáratlan aknamező, ami a városba bejutást és az azon belüli mozgást is tovább nehezíti. Bár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátással is bír, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget.

Szatmári Barnabás kiemelte, hogy a Segélyszervezet által biztosított 30 tonna fogyasztásra kész élelmiszer és ivóvíz azonnali segítséget nyújt a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy 3500 háztartásnak. A szükségletek továbbra is óriásiak, éppen ezért a napokban Budapestről Herszonba érkezett két kamionon túl további humanitárius szállítmányok előkészítése is folyamatban van.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború miatt menekülőknek és nélkülözőknek Ukrajnában és Magyarországon egyaránt. A háború sújtotta országban 25 éves jelenlétre visszatekintő Segélyszervezet február óta közel 200 ezer embernek nyújtott segítséget Ukrajna 19 régiójában és Magyarországon, több mint 1300 tonna segélyszállítmányt juttatva célba. Nemzetközi koalícióban végrehajtott segélyprogramja a természetbeni adományokon felül készpénzes és pszichoszociális támogatásra is kiterjed.

Kapcsolódó tartalmak