Jelentések

Heti beszámoló – 2022 ÁPRILIS 01.

  • A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) több, mint 20 éve rendelkezik állandó jelenléttel Ukrajnában. Kijevben hivatalosan bejegyzett, az egész országra kiterjedő működéssel bíró szervezetként van nyilvántartva. A Segélyszervezet Kárpátalján kívül, Ukrajna még másik 10 megyéjében végez és végzett jelentős humanitárius és fejlesztési munkát, ezzel több, mint 578 000 embernek nyújtva közvetlen segítséget.
  • A Segélyszervezet 2015. január 1-én kezdte meg az ACT Alliance Appeal (Emergency Assistance to Refugees from Eastern Ukraine in Russia & Ukraine – UKR151) keretében az ukrajnai belső menekülteket támogató sürgősségi program végrehajtását. A segítségnyújtás az UKR152 felhívás keretében folytatódott (Emergency Assistance to Refugees from Eastern Ukraine in Russia & Ukraine – UKR152), majd 2016-2017-ben az UKR161 felhívás keretében és végül a 2017-18-as UKR171 felhívás keretében. A 2014-ben kezdődött fegyveres konfliktust követően a Segélyszervezet gyorssegélyprogramokat indított, amelyek keretében 543 településen, több mint 65 000 embernek nyújtott közvetlen segítséget. 2022 februárjában a Segélyszervezet rögtön megkezdte a háború sújtotta ukrán lakosság támogatását. Több különböző szektorban is nyújtott segítséget a nyugat-ukrajnai belső menekülteknek a lvivi és a beregszászi irodáin, valamint partnerszervezetein keresztül, így segítséget nyújtva a háború borzalmait elszenvedőknek Ukrajna 10 régiójában. A Magyarországra menekülőket az itthoni központjain keresztül támogatja a szervezet.
  • A MÖS sokéves ukrajnai tapasztalattal rendelkezik, ez idő alatt pedig országos hálózatot épített ki helyi partnereivel. Munkájának elfogadottsága és elismertsége az ukrán civil társadalomban és a kormányzati szervek körében is jelentős.
  • A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mára Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetévé vált. 24 településen 50 szociális és oltalmazó intézményt működtet 314 munkatárssal, több mint 100 különböző szolgáltatást nyújtva, és a világ több, mint 40 országában hajtott végre segélyprogramokat. A rászorulók támogatásának érdekében a szervezet 5 logisztikai bázist működtet az ország különböző részein.
  • A szervezet humanitárius tevékenysége kiegészíti a civilek és kormányszervek nagyon aktív és fontos jelenlétét Nyugat-Ukrajnában. A segítségnyújtás a konfliktusvonalak és a belső menekültek mozgásához igazodik, mivel a harcok és az abból fakadó elköltözések dinamikája továbbra is rendkívül változékony.
  • A Segélyszervezet munkájáról bővebben a csatolt angol nyelvű helyzetjelentésben (Situation Report) olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak