Hírek

Játszósarkok a menekültszállásokon is

A háború sűrű fellegei árnyékolják be a belső menekült gyerekek életét Ukrajnában

Új játszósarkokkal bővültek az ivano-frankivszki régió belső menekülteket támogató intézményei az Ökumenikus Segélyszervezet és helyi partnerei jóvoltából.  A régióban aktív „Egyenlő Esélyek Központja” nevű civil szervezet 4 befogadóintézményben és 3 orvosi rendelőben alakított ki gyerekbarát játszórészeket, ahol többek között a háborús borzalmakat átélt csöppségek rehabilitációját segítő programokat, közösségi rendezvényeket és játszóházakat tartanak. A fejlesztés célja, hogy a belső menekült gyerekek – akiknek az esetek többségében összes játékukat hátrahagyva kellett elmenekülniük otthonukból – valamennyit visszakapjanak a gyermekkor felhőtlen játékélményeiből.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai tevékenységének középpontjában a háború elől Ukrajna nyugati régiójába érkezett belső menekültek segítése áll. Bár a háború előtt az „Egyenlő Esélyek Központja” az ifjúsági munkára és a nemek közötti egyenlőség megerősítésére fókuszált, februártól minden erőfeszítésüket a harcok borzalmait elszenvedő nők és gyerekek szenvedésének enyhítésére koncentrálják.

A 7 játszósarok az Ökumenikus Segélyszervezet FSG rugalmas felhasználású támogatási programjának (Flexible Small Grants) segítségével jött létre, mely a közösség erejében bízva olyan civil szervezeteknek juttat pénzügyi támogatást, amelyeket korlátozott pénzügyi hátterük akadályoz humanitárius tevékenységük kifejtésében és céljaik elérésében. A kooperáció eredményeképpen több mint 1500 gyermek kapott esélyt arra, hogy a háborús környezetből kiszakadva – ha csak rövid időre is – újra gyermeknek érezhesse magát.

Kapcsolódó tartalmak