Hírek

Akikről a hírek nem szólnak – Szellemek városa

Míg a világ a Kelet-Ukrajnában újonnan felszabadított területekre figyel, kevés szó esik azokról, akik a háború első napjától nélkülöznek és a helyzetük keveset változott. A Harkiv megyei katonai cselekmények csak ideig-óráig tudják elfedni azokat a nehézségeket, amiket az ott élő emberek immár több, mint fél éve kénytelenek elviselni. Ráadásul a tél közeledtével egyre inkább előtérbe helyeződnek olyan kérdések, mint az ablakok sokszor általános hiánya, vagy a fűtés. Az Ökumenikus Segélyszervezet kiterjedt felmérést végzett a területen, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani a sokat szenvedett térségnek. Többrészes sorozatunk első epizódjában a kelet-ukrajnai Harkiv városának külvárosából számol be kollégánk, Kiss Dániel.

Szaltivka, Harkiv megye, Ukrajna

Reggel nyolckor érkezett a Segélyszervezet munkacsoportja Szaltivkába. A tízemeletes panelházaktól hemzsegő kerület Harkiv peremén ma leginkább egy szellemvárosra emlékeztet. Ablakok százai bedeszkázva, itt-ott egy kiégett lakás a felső emeleteken. A munkacsoport helyi önkénteseket követett, akik kétszáz, alapvető és gyorsan elkészíthető élelmiszert tartalmazó csomagot vittek az elhagyottnak tűnő városrészbe. A kerületbe kéthetente járnak, csomagonként egy szűkös hétre elegendő élelmiszert és higiéniai terméket osztanak szét a rászorulók között.

A csapat érkezésére pillanatok alatt felébredt álmából a szellemváros, és idős emberek töltötték meg a panelek közti kis parkolót. A kétszáz csomag gyorsan gazdára lelt, és amilyen gyorsan felmorajlott, úgy el is csendesült a kerület.

Bár a szaltivkai lakosoknak van nyugdíjuk, a havi kifizetés a rezsire és minimális vásárlásra elegendő. Már, ha van hol vásárolni, ugyanis a külső kerületben a boltok nagy többsége bezárt, amelyik üzlet nyitva van, az csak a legalapvetőbb árucikkeket forgalmazza. A felmérésben részt vevő kollégák le is vonták a tanulságot: a körülmények miatt továbbra is elsősorban humanitárius segélyek rendszeres osztásával lehet könnyíteni a rászorulók helyzetét. A segélycsomagokat ennek fényében – ahogy eddig is – nagy örömmel fogadták a helyiek. A városba már az elmúlt hónapokban is érkezett több tonnányi élelmiszer és higiéniai árucikk az Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából, amit helyi partnerein keresztül juttatott célba a rászorulók között.

A jól látható problémák miatt tehát mind a civilek, mind a helyi karitatív szervezetek egyre nagyobb aggódással tekintenek a jövőbe.

Kapcsolódó tartalmak