Hírek | Uncategorized @hu

Akikről a hírek nem szólnak – Fogynak a készletek

Míg a világ a Kelet-Ukrajnában újonnan felszabadított területekre figyel, kevés szó esik azokról, akik a háború első napjától nélkülöznek és a helyzetük keveset változott. A Harkiv megyei katonai cselekmények csak ideig-óráig tudják elfedni azokat a nehézségeket, amiket az ott élő emberek immár több, mint fél éve kénytelenek elviselni. Ráadásul a tél közeledtével egyre inkább előtérbe helyeződnek olyan kérdések, mint az ablakok sokszor általános hiánya, vagy a fűtés. Az Ökumenikus Segélyszervezet kiterjedt felmérést végzett a területen, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani a sokat szenvedett térségnek. Többrészes sorozatunk harmadik epizódjában a Harkiv megyei Pervomajszkijból számol be kollégánk, Kiss Dániel.

„Igen, elképzelhető, hogy nem lesz télen energiaellátás. Igazából dízelgenerátorokkal lehetne ideiglenesen ezt a problémát áthidalni, de a nagy teljesítményű generátorokból egyelőre hiányt szenvedünk” – vázolja a helyzetet a Harkivtól délre fekvő Pervomajszkij polgármester-helyettese. Az egykori iparváros jelenlegi lakosságának mintegy harmada belső menekült. A mintegy 7-8000 ember nagy része bérli a lakását, közülük sokan a mai napig függenek a városka által nyújtott természetbeni segítségnyújtástól. A készletek viszont fogyóban vannak, így a városvezetés kénytelen beosztani és ütemezni a rendelkezésre álló segélycsomagokat. A szűkös helyzet miatt a heti rendszerességgel kiosztott humanitárius segélyre ezért csak az első tíz alkalommal számíthatnak a belső menekültek. „Már nem ugyanolyan mennyiségben érkeznek a humanitárius szállítmányok, mint korábban” – mutat rá a problémára polgármester-helyettes. Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyszállítmánya éppen ezért érkezett jókor.  

A Segélyszervezet munkacsoportja a Rugalmas Felhasználású Készpénzes Támogatás (Multi-Purpose Cash Assistance) helyi alkalmazhatóságát vizsgálva megnyugvással vette tudomásul, hogy a nehézségek ellenére Pervomajszkijban nyitva vannak az üzletek. Érthető módon a segítség ezen formájának alkalmazásához elengedhetetlen, hogy legyen, ahol el is lehet költeni a pénzt, legyen áru a boltokban. A készpénzes támogatás lehetőséget biztosít a kedvezményezetteknek, hogy saját maguk, méltóságukat megőrizve döntsenek az összeg felhasználásáról. A segítségnyújtás eme formája mögött az a koncepció, hogy maga a bajbajutott tudja legjobban, hogy mire van szüksége. Az anyagi támogatás ráadásul nem csak a közvetlen kedvezményezetteken segít, de keresletet generál a helyi üzletekben, ami hozzájárul a helyi gazdaság erősítéséhez.

A város önkormányzata emellett mintegy 300 kiszolgáltatott helyzetbe került belső menekültről, köztük gyermekes anyákról, idősekről és földönfutóvá vált emberekről gondoskodik. Számukra három óvodában alakítottak ki átmeneti szállást, napi két étkezést biztosítva nekik. A körülmények azonban korántsem kielégítőek. Égető probléma, hogy sokaknak nincs fekhelyük, óvodásokra méretezett, matrac nélküli kiságyban alszanak a hűvös szobákban. Éppen ezért az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerén, „Az Élet Folytatódik” egyesületen keresztül, matracokat és 50 ágykeretet juttatott el a menekültszállókba.

Mindazonáltal ezek az óvodákban kialakított menekültszállók nem állnak még készen a télre, így a Segélyszervezet téliesítési programján keresztül igyekszik az ablakcserére és szigetelésre szoruló épületeket felkészíteni a megállíthatatlanul közelgő hidegre.

Kapcsolódó tartalmak