Hírek

Megnyitja kapuit a zahalci óvoda

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója használatba adta a Magyarország Segít kormányprogram keretében és a Segélyszervezet koordinálásával megvalósult konténeróvodát az orosz invázió által sokat szenvedett Zahalci településen. Az átmeneti intézmény hatvan gyermeket vár vissza, ami gyorsan és kedvező irányba tereli a kistérség lakóinak az életét. Az óvoda megnyitásának hatása így rendkívüli jelentőséggel bír: a Bucsa és Borogyanka közelében fekvő térség megújulásához járul hozzá.

A Segélyszervezet vezetője Beregszászon, Lvivben, valamint Kijevben és annak térségében tett munkalátogatást a héten. A számos helyszín közül a legjelentősebb Zahalci volt, ahol a háború előtt a környékbeli falvakból gyerekek százai jártak a településen található iskolába és óvodába. Zahalcinak így nem csak a helyi lakosok, de a környező kistérség lakóinak az életében is központi szerepe van. Előbbiek közül sokan a tanintézményekben és az azok köré épült szolgáltatási szektorban dolgoztak, míg utóbbiak Zahalciban vették igénybe az oktatási szolgáltatást, amely a biztos családi élet egyik alapja.

Az Ökumenikus Segélyszervezet több tucat országban végzett tevékenységéből fakadóan jól tudja, hogy ha egy település biztonságos is, amennyiben nem indulnak újra a szolgáltatások, annak katasztrofális következményei lehetnek a településre nézve. Az iskolapadokban és az óvodai foglalkozásokon eltöltött idő óriási jelentőséggel bír a gyermekek személyiségfejlődésére és szociális készségére, nem beszélve arról, hogy a szülőkre nagy terhet ró az, ha valakinek felügyelnie kell a gyermeket otthon. Ez akadályozhatja a munkavállalást, az előrelépést, és végső soron elvándorláshoz vezethet.  

Ki gondolta volna, hogy egy óvoda ilyen sokat számít

A háború súlyosan meríti az ukrán államkincstárt, a hatóságok ott spórolnak, ahol indokoltan tudnak. Mivel Zahalciban mindeddig nem volt jelenléti oktatás, a hatályos rendelkezések értelmében a tanintézmények dolgozói bérüknek csak egy részét kapják meg. Csökkentett fizetésük aligha fedezik a megélhetési költségeket.

Az óvoda életre kelése, az épület gyermekek nevetésével megtelése gazdaságilag és lelkileg is segíti Zahalcit és térségét. Az épület munkát, egyúttal a mentális egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen és hasznos tevékenységet teremt a tankerület hatvan óvodáskorú gyermek szülőjének és az értük dolgozó óvodai személyzetnek. Mi több, munkát teremtett az konténeróvoda felállításában és kivitelezésében kulcsszerepet játszó helyi vállalkozóknak és munkásoknak is.

„Az a legfontosabb most, hogy a lehető leggyorsabban visszatérjenek a gyerekek az óvodába” – állapította meg Lehel László az óvoda használatba adásakor. Az elnök-igazgató ugyanakkor megjegyezte: a zahalci jelenléti oktatás újraindításával nem egyszeri igénykielégítés történt. Az Ökumenikus Segélyszervezet ugyanis elkötelezett a lokális szerepvállalásban, melynek egyebek között az a célja, hogy munkát teremtsen a helyi közösségekben és fenntartható, hosszú távú eredménye legyen tevékenységének – tette hozzá.

A konténeróvoda Zahalciban a Continest technikai kivitelezésének és a Magyarország Segít kormányprogram keretében valósulhatott meg. A következő lépés a zahalci iskola épületének teljes körű felújítása.

Kapcsolódó tartalmak