Hírek

Reménysugár a borús kilátások közt

Mélyül az ukrajnai humanitárius válság. A kereseti lehetőségek megszűnésével, az országos áramkimaradásokkal és a napról napra nagyobb kiszámíthatatlansággal a rászorulók száma és szükségleteik is párhuzamosan növekednek. A jövő a jelenlegi helyzetben az időhöz hasonlóan borús, hiszen az ukrajnai rászorulók sokszor semmi másban nem bízhatnak, csak a humanitárius segítségnyújtásban. Az energetikai infrastruktúrát ért súlyos támadások a tél beköszöntével embertelen viszonyokat teremtenek az ország nagy területein, emberek tömegeit hozva nehéz helyzetbe.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajna 18 megyéjében segíti a rászorulókat a háború kezdete óta. A segítségnyújtás számos módja közül az utóbbi években egyre szélesebb körben elterjedő és általánossá váló készpénzes támogatás biztosítja az egyik leghatékonyabb és leginkább személyre szabott segítséget a rászorulók számára. Az Ökumenikus Segélyszervezet a térség szükséget szenvedő lakosságának érdekében így Kijev megyében is megkezdte a készpénzes segítségnyújtás regisztrációját. A segítségnyújtás finanszírozó partnerei ebben a projektben a DanChurchAid és a Danida.

Nagycsaládosok, kismamák egyedülálló szülők, idősek és betegek a fókuszban

Az Ökumenikus Segélyszervezet többcélú készpénzes segítségnyújtás (Multi-Purpose Cash Assistance – MPCA) nevű támogatásán keresztül a kedvezményezettek pénzbeli juttatásban részesülnek. Az átutalt összeg felhasználásáról a kedvezményezettek döntenek, így a program méltóságuk megőrzésével választási lehetőséget és rugalmasságot biztosít a rászorulóknak. A készpénzes krízistámogatás (Cash for Protection) egy olyan támogatási mechanizmus, amely révén a kedvezményezettek előre meghatározott célok (pl. műtét, gyógyszervásárlás) megvalósítása, nagyobb összeget igénylő szükségletek kielégítése érdekében részesülnek segítségben.

Annak érdekében, hogy a támogatás a ténylegesen rászorulókhoz jusson el, a Segélyszervezet munkatársai a készpénzes segítségnyújtás potenciális kedvezményezettjeit előre meghatározott szempontok alapján azonosítják. A többcélú készpénzes segítségnyújtás elsősorban a belső menekülteknek szól, hiszen egyértelmű, hogy azoknak a legnehezebb, akiknek megsemmisült az otthonuk, vagy kénytelenek voltak elhagyni azt és a visszatérés bizonytalan. Mellettük olyanok is részt vehetnek a programban, akiknek közeli hozzátartozója a háborús cselekmények áldozatává vált, vagy otthonuk megsérült ezek következtében.

A nagyobb összegű készpénzes krízistámogatás a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került belső menekülteket illeti meg. Ezáltal olyan háztartásokat és családokat támogat a Segélyszervezet, akik többgyermekes nagycsaládot alkotnak; esetleg várandós, szoptató édesanyával, fogyatékkal élő személlyel, idős, hatvan év feletti családtaggal élnek együtt, netán csak egyetlen szülő gondoskodik a gyermekeiről.

 

Hozzájuk érkezik a segítség

„Én egy háborúba születtem és egy másikba öregedtem bele.” Halina néni otthona károkat szenvedett, az idős hölgy egyedül él Mokrecben. A háború kitörése óta nem tud semmit az őt korábban rendszeresen látogató unokájáról. Egyetlen vágya az, hogy megérje a háború végét és lássa a jövő generációját a béke ege alatt játszani.

 „A háborúba született” – meséli az apuka gyermekével az ölében. A fiatal szülők Herszonból menekültek Kijev megyébe. Bár a dél-ukrajnai várost felszabadították, a visszatérés kisgyermekkel bolondság lenne, mivel beszámolók szerint ott most se víz, se áram, se fűtés nincs. A fiatal párnak így Kijev megyei Mokrec városában kell túlélniük, és az egyre szűkülő kereseti lehetőségek ellenére is megteremteni gyermekük számára a biztonságos otthont és környezetet. 

„Hála Istennek egészségesek vagyunk.” Az édesapa keményen dolgozik, de a két szülő keresete így sem fedezi a család havi költségeit. A háború egyik következménye a munkalehetőségek megcsappanása és a bérek csökkenése, a többgyermekes családnak így pedig külön nehézséget okozott a harcokban károkat szenvedett otthonuk javítási költségei. A tél megérkeztével pedig arról kell a szülőknek gondoskodniuk, hogy meleget és világítást biztosítsanak gyermekeiknek az akadozó energiaellátás mellett is.

„Munka, na az nagyon nincs.” A korábban vállalkozó édesapa tucatnyi fényképen mutatja, milyen károkat szenvedett egy robbanásban a gondosan felépített családi háza nem messze Kalinyivkától. Számtalan emberhez hasonlóan ő és családja is az egyre súlyosbodó bizonytalansággal néz szembe, humanitárius segélyekből és pénzügyi támogatásból próbálja két kislányának az alapvető dolgokat biztosítani.

Kapcsolódó tartalmak