Hírek

Ahol az iskolákat katonák lakták

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Ukrajnába tett látogatása során egy a harcok által sújtotta kijevi agglomerációban található iskola felújítását jelentette be; a tanintézmény Borogyanka település Zahalci falujában található. Kollégáink meglátogatták az iskolát, és Vasziljevna Katerinával – az iskola igazgatójával is beszélgettek a zahalcii oktatási intézmény állapotáról. Videós összeállításunkat alább tekinthetik meg.

A kijevi régióban megszállás alá került területekben az a közös, hogy az orosz katonák gyakran adminisztrációs épületekben vagy oktatási intézményekben alakították ki műveleti központjukat. Így történt a Borogyanka melletti Zahalci körzeti iskolájával is. Bár a megszállók csak rövid ideig használták bázisként az iskolát, jelenlétükkel harcmezővé tették az egykor háromszáz diákot fogadó tanintézményt.  A tantermek falát sűrűn borítják a repeszek okozta fali sérülések, az omladozó falak és az életveszélyes tetőszerkezet pedig állandó emlékeztetője annak, hogy néhány hónapja még ádáz harcok dúltak a környéken.

Az iskola vezetősége elkötelezett abban, hogy a tanév kezdetével újraindul Zahalciban az oktatás. Nem egyszerű feladat áll előttük: az orosz katonák minden mozdítható elektronikai eszközt magukkal vittek, működő számítógép nem maradt az épületben, még a tanintézményhez tartozó szomszédos óvodából is elvitték a mosógépet. Probléma az is, hogy az ablakok szinte egytől-egyig hiányoznak, nincs áramellátás, és az épületet a károk javítása mellett újra kell szigetelni.

Miután a kijevi térségben megszűnt a közvetlen katonai fenyegetés, elérkezett az idő az újjáépítés megkezdéséhez. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között vállalt szerepet ebben a hatalmas feladatban, amelyben a zahalci tanintézmény felújítása az első lépés csupán. Az élet újraindulásához az is elengedhetetlen, hogy az épület a lehető leghamarabb megújult, korszerű formájában várhassa vissza a jövő nemzedékét.

Kapcsolódó tartalmak