Hírek

Tanévkezdés a háború árnyékában

Számos, korábban harcok sújtotta település Ukrajnában immár elég biztonságos ahhoz, hogy a háború elől elmenekült emberek visszatérjenek otthonaikba. Már, ha van hova visszatérni. Sokak azonban továbbra is átmeneti szállásokon, konténerotthonokban, óvóhelyeken élnek, így a gyerekek is ilyen környezetben készültek az iskolakezdésre, amely Ukrajnában meglehetősen vegyesen indult. A háború sújtotta településeken nem csak otthonok, de rengeteg iskola is súlyos károkat szenvedett, így az, hogy a gyerekek online vagy a tanintézményekbe bejárva folytatják-e tanulmányaikat, azon múlik, hogy sikerült-e ezeket a károkat helyrehozni.

Szolgáltatás nélkül a biztonság mit sem ér

A biztonság és a rend helyreállítása a harci cselekményeket elszenvedett településeken még nem garantálja az olyan szolgáltatások újraindulását, mint az oktatás. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy súlyos következményekkel járhat az, ha a konfliktusövezetekben a gyermekek kimaradnak az iskolából, hiszen egyebek mellett a személyiségfejlődésükben és szociális készségeik kialakulásában is fontos szerepet játszik az skolapadban eltöltött idő. Ebből kifolyólag az sem vitatható, hogy a távoktatás hosszú távon káros hatásokkal járhat, valamint a szülőkre is nagy terhet ró, hiszen valakinek a családból felügyelnie kell az online tanuló gyermekeket otthon.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a héten az észak-ukrajnai Csernyihiv városában végzett felméréséket, melyek során megállapította, hogy a legtöbb tanintézményben továbbra is az okozza legnagyobb gondot, hogy a robbanások és becsapódó lövedékek miatt betört ablakokat nem sikerült kicserélni, így a tantermek alkalmatlanok a diákok fogadására az őszi hidegben. Máshol még mindig repeszdarabok és lövedékek ütötte lyukak emlékeztetnek a fegyveres harcok borzalmaira. Ezeknek láttán a gyerekek újra átélhetik a háború okozta traumákat, ezért az ilyen tantermekben rendelkezés tiltja a tanórák megtartását.

Annak érdekében, hogy ne érje hátrány azokat a gyermekeket, akik egyelőre nem tudnak visszatérni iskoláikba, a Segélyszervezet és partnerei több programot indítanak Csernyihivben, hogy a lehető leggyorsabban felkészítsék az üresen álló intézményeket a tanulók fogadására.

A Kijevtől északra fekvő, korábban megszállt Zahalci települése szemléltető példája annak, hogy mekkora pusztítást is tud végezni a háború. A településen található körzeti iskolának korábban csaknem háromszáz diákja volt, azonban olyan súlyos károkat szenvedett a településért folytatott harcokban, hogy nem tudja biztosítani a nagy létszámú jelenléti oktatást. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért is vállalta az iskola teljes felújítását, hogy az intézmény tanulói mihamarabb visszatérhessenek. Az iskoláról és az épületet ért károkról, illetve a Segélyszervezet szerepvállalásáról itt tudhat meg többet

Online és offline

Az ukrán illetékesek átcsoportosításokkal igyekeztek orvosolni a helyzetet azokon a településeken, ahol az iskolák legalább egy része még alkalmatlan volt a jelenléti oktatás megkezdésére. Nem csak az iskolák állapota, azok felszereltsége is kritérium volt az iskolakezdéshez: óvóhely nélkül az intézmények szintén nem fogadhatják a diákokat. Emiatt számos gyermek másik intézményben kezdte meg az úgynevezett offline oktatást.

Ezt a helyzetet tükrözi az Ukrajnai Oktatási Minisztérium statisztikája is: Ukrajna csaknem 13 000 tanintézményéből mintegy 5700 online, 4000 pedig vegyes (online és jelenléti) formában folytat oktatási tevékenységet, tehát alig több mint 3100 iskola tudja garantálni a hagyományos iskolalátogatást. Ehhez hozzátartozik az is, hogy sok megszállás alatt lévő iskola oktatói karja átállt az online oktatásra, hogy biztosítani tudják belső menekültté vált diákjaiknak a digitális térben történő tanórákat.

Az oktatással kapcsolatos ukrajnai tevekénysége keretében a Segélyszervezet az említett felújításokon túl 250 tanszercsomaggal támogatta a rászoruló gyerekeket a tanévkezdésben a kárpátaljai Beregszászon és környékén, ahol az iskolák zöme szeptember elsejével megkezdte a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó tartalmak