Hírek | Jelentések

Segítségnyújtásunk első két hónapja

Két hónap telt el az orosz invázió kezdete óta, de a háború máris drámai mértékű szenvedést okozott az ukrán lakosságnak. ENSZ-becslések alapján legalább 24 millió ember szorul sürgős humanitárius segítségre. Az elmúlt nyolc hétben 5,3 millió ember menekült el Ukrajnából, míg 7,7 millió belső menekült Ukrajnában keresett más, otthonánál biztonságosabb átmeneti lakóhelyet magának. A hatalmas mértékű pusztítás következtében emberek milliói maradtak élelmiszer, ivóvíz, áram és fűtés nélkül. A harcok hatására olyan alapvető szolgáltatások váltak akárcsak átmenetileg is elérhetetlenné, mint az egészségügy, továbbá az ország élelmiszerellátásának biztonsága is megkérdőjeleződött a gabona tavaszi vetésének ellehetetlenülése miatt.

Bár a háború február 24-ei kezdete sokkolta a világot, az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal megkezdte humanitárius segélyprogramját. A segélyszervezet 25 éves ukrajnai jelenléte és az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjainak támogatása gyors és határozott fellépést tett lehetővé. A szolidaritás jeleként az ACT 21,5 millió dolláros támogatási felhívást tett közzé a háborútól szenvedő lakosság és a menekültek segítésére, amiből 9 millió dollárt az Ökumenikus Segélyszervezet használhat fel. Ezen felül Magyarország Kormánya 500 millió forinttal támogatta a szervezet hazai és ukrajnai segítségnyújtását, amit egy hazai adománygyűjtő kampány is kiegészített.

Segítségnyújtás – számokban

Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt két hónapban folyamatosan terjesztette ki segítségnyújtását új földrajzi régiókra és módszerekre egyaránt. Humanitárius munkája mára Kárpátaljától a Dnyeper kanyarulatáig terjed, és összességében Ukrajna 10 megyéjét érinti. Ezekben a régiókban több mint 70 ezer bajbajutottat segített alapvető élelmiszerek, természetbeni adományok, egészségügyi és higiéniai eszközök, szállás, vagy éppen közlekedési támogatás formájában. A tárgyi adományokon felül az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a háború borzalmai elől menekülők lelki támogatására, partnerein keresztül pszichoszociális segítséget is nyújtva számukra.

Ukrajna

Az első napokban nyilvánvalóvá vált, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai és magyarországi tevékenységeinek átszervezése is szükségessé vált a közelgő menekültválságra való tekintettel. A háború sújtotta országban a magyar szervezet az évtizedek óta működő beregszászi regionális irodáján keresztül kezdte el humanitárius segélyprogramját. Mindössze három nappal az invázió kezdetét követően menekülteket segítő állomást hozott létre Asztélynál, a határ ukrán oldalán. A beregszászi központ pedig mára több mint 200, belső menekültek számára fenntartott közösségi szálláshelyet támogat alapvető segélyárukkal, többet pedig a menekültek ellátását segítő háztartási gépekkel is felszerelt (hűtő, mosógép, bojler és egyéb háztartási eszközök). A Segélyszervezet az első nyolc hétben 40, zsúfolásig megpakolt 24 tonnás kamiont küldött a határon túlra.

A segélyprogram hatékonyságát jellemzi, hogy pusztán 10 nappal az első lövések eldördültét követően a munka a Kárpátokon túl is folytatódott, melynek érdekében ekkora már humanitárius irodát is nyitott a nyugat-ukrajnai Lembergben az Ökumenikus Segélyszervezet. Az iroda átvette az ukrajnai humanitárius tevékenység koordinációját, a hozzá tartozó új logisztikai- és raktárbázis pedig a fogadja és továbbítja a Magyarországról érkező segélyszállítmányokat. Ennek köszönhetően a háború által leginkább sújtott délkelet-ukrajnai régiók (Dnyipro, Zaporizzsja) közelében működő partnerszervezetek által támogatott bajbajutottakhoz is eljutnak a magyar adományok. Az élelmiszer és higiéniai csomagokból azon buszvezetők családjai is részesültek, akik a mariupoli civilek kimenekítését végezték. A komplex segélyprogram része többek között a háború okozta lelki sebek feldolgozásához nyújtott pszichoszociális tanácsadás is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet támogatása az olyan, iszonyatos szenvedést átélt emberekhez is eljutott, mint a kijevi agglomeráció lakossága (Bucsa, Irpin, Borodjanka). A leírhatatlan atrocitások túlélőinek eljuttatott 20 tonna segély átadásán Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója személyesen is jelen volt az ortodox húsvét hétvégéjén.

Magyarország

A Segélyszervezet itthon átmeneti és hosszú távú szállásokat egyaránt kínál az érkező menekültek sokaságának. Intézményeiben – Budapesten, Debrecenben és Miskolcon – a szállás mellett ételt-italt, valamint lelki segítséget is nyújt a menekült családoknak. A vonattal Budapestre érkezőket, 5 további karitatív szervezettel közösen, adományokkal és információval segíti a BOK Sportcsarnokban kialakított tranzitváróban.  Ezen a helyszínen a civil szervezetek közötti koordinációt is az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai látják el.

Tervek a jövőre

A két hónapja kezdődött háború vége egyelőre nem látszik, ezért a Segélyszervezet humanitárius missziója is hosszú távú jelenlétre rendezkedett be. Tervei között szerepel, hogy a jelenlegi segítségnyújtási formákat további módszerekkel egészítse ki. A háború miatt nélkülözők megsegítésére kétféle készpénzes támogató programot dolgozott ki az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egyik egy többcélú készpénzes segítségnyújtás, mely szélesebb tömegek gyors és igényközpontú segélyezését teszi lehetővé, míg a másik projekt olyan gyülekezeteket és csoportokat támogat pénzadománnyal, akik a háború borzalmait elszenvedő embereket segítik.

Munkájának további régiókra való kiterjesztése szintén fontos terve a segélyszervezetnek, aminek érdekében Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója együttműködési megállapodást írt alá Anatolii Fedorukkal, Bucsa polgármesterével.

Kijevi humanitárius központjának megnyitásával új szakaszba lép az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramja. Beregszász és Lemberg után az ukrán fővárosban létre hozandó humanitárius központ a magyar segélyszervezet munkája mellett helyet ad az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is.

Kapcsolódó tartalmak