Hírek

A frontvonal közelében – de nem segítség nélkül

Alig pár személyes holmival érkeznek meg a Kelet-Ukrajna ostromlott és megszállt városaiból evakuált menekülők. A több, mint egy hónapja dúló háború hatására egész megélhetésüket hátrahagyták – és egyre többen vannak. Mára 4 milliónál is több menekült hagyta el hazáját, míg a belső menekültek száma a 7 millióhoz közelít. Az ENSZ szakosított szervének áprilisi adatai szerint a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában 800 ezer menekülő talált átmeneti otthont, ezek túlnyomó többsége a még ukrán erők által ellenőrzött Zaporizzsja és Dnyipro környékére húzódott vissza a harcok elől.

Mariupol és Bergyanszk városának neve mostanában azok számára is ismerős lehet, akik nem ismerkedtek meg behatóan Ukrajna földrajzával korábban. Ezen városok és a délkelet-ukrajnai régió megszállt részének lakosai közül sokan nem akartak vagy nem tudtak külföldre menekülni. Ehelyett olyan, a frontvonal mögötti nagyobb városokban találtak menedéket, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is aktív szerepet vállal ellátásukban.

Az ostomgyűrűbe zárt Mariupolt érő intenzív bombázás, a humanitárius folyosók folyamatos ágyúzása szinte megoldhatatlan helyzet elé állítja a menekülőket és a rajtuk segíteni kívánó segélyszervezeteket egyaránt. Az élelmiszer- gyógyszer- és egyéb alapvető cikkek hiánya hatására kialakult borzalmas humanitárius helyzetben szervezetünk továbbra is a térségben élők támogatására törekszik. Partnerszervezeteinkkel közösen segítséget nyújtunk a Mariupolból, Bergyanszkból és környezetükből a lakosságot evakuáló buszsofőrök családjainak. Az első evakuációs turnus 50 busszal öt napig tartott: a sofőröket több napig fogva tartották, többeket megvertek, néhányukat kórházban kezelik repesz okozta sebesülésekkel. Körülbelül 100 busz és vezetőik nem tértek még vissza, őket vagy az oroszok nem engedik át az ellenőrzőpontokon, vagy szintén fogva tartják.

Mivel a menekülők döntőrészt élelem nélkül indulnak útnak, az említett buszvezetők a saját élelmüket osztják meg velük. Leszállva a buszról a földet csókolják és hálálkodnak, hogy kijöhettek a földi pokolból. Nagy részük csak egy éjszaka és két étkezés erejéig marad Zaporizzsjában, minél messzebb akarnak lenni a háborútól. A tovább maradók viszont ruhát, élelmet és pszichoszociális támogatást kapnak partnereinktől, valamint a katasztrófavédelemtől és szociális szolgálatoktól.

Zaporizzsja városában összesen 65 466 ember talált menedéket – közülük 17 698 gyermek. Az ő támogatásukat tűzte zászlójára az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnere, a Santis Alapítvány. Beszámolójukban arról írnak, hogy a befogadóközpontokban nagy szükség van gyorsan fogyasztható élelemre (vacsora és reggeli), valamint egyszerhasználatos evőeszközökre, tányérokra. A továbbutazók körében pedig elsősorban előre csomagolt készételekre és kis elsősegélykészletekre van a legnagyobb igény.

Segélyszervezetünk 25 éve van jelen Ukrajnában, a délkelet-ukrajnai Santis Alapítvány pedig 2015 óta partnerünk. Egyre szorosabb együttműködésünk kulcsfontosságú a háború által leginkább sújtott területeken élő emberek humanitárius ellátásában. Terepen végzett elengedhetetlen munkájukat anyagi forrásokkal és javakkal, valamint tudásátadással is segítjük.

Közös munkánk különösen annak fényében jelentős, hogy a régióban nagyon kevés helyi szervezet kap rendszeres támogatást külföldi partnerektől. A Segélyszervezet segítségének köszönhetően a Santis 300 élelmiszercsomagot tudott összeállítani, amelyeket március 30-án osztott szét a térség rászoruló családjai között. A következő 300 élelmiszercsomagot április első hétvégéjén osztották ki Polohy, Huliaipole és Zaporizzsja városokban, és további 600-at már megrendeltek. A Santis ezen felül 600 higiéniai csomagot is előkészített azok szétosztására.

Mivel az áruforgalom Kelet-Ukrajnába a háború miatt nehézségekbe ütközik, a segély nagy részét helyben szerzik be partnerszervezeteink. Az elkövetkező hetekben Magyarországról is érkezik majd segélyszállítmány, ezek előkészítése jelenleg is folyamatban van. Annak érdekében, hogy valóban hatékony humanitárius segítséget nyújthassunk a térség rászorulóinak és menekültjeinek, a logisztikai operációk fejlesztését tűztük ki a háború sújtotta országban.

Kapcsolódó tartalmak