Hírek

Átadták az új konténeróvodát Zahalciban

Magyar Levente külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója hétfőn a Kijev melletti Zahalciban ünnepélyesen megnyitotta a település új óvodáját. A 2022 tavaszán harci cselekmények következtében megsemmisült óvoda helyén magyar kormányzati forrásból, az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével felépült intézmény a teljes újjáépítésig hatvan gyermeket vár vissza falai közé. Az átadón az ukrán felet Julia Hrisina, ukrán parlamenti képviselő, Anatolij Fedoruk, bucsai polgármester, Dmitri Nazarenko, a Kijevi Katonai Adminisztráció megbízott elnöke, valamint Georgij Jerko, a borogyankai kistérség megbízott polgármestere képviselték.

A háború előtt Zahalci a környékbeli falvak oktatási központjaként is működött, hiszen gyerekek százai látogatták iskoláját és óvodáját – így az átadott fejlesztés nem csak a helyi lakosok, hanem az egész kistérség lakóinak életére gyakorol pozitív hatást. Az óvoda életre kelése, az épület gyermekek nevetésével megtelése gazdaságilag és lelkileg is segíti Zahalcit és térségét. Az épület munkát, egyúttal a mentális egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen és hasznos tevékenységet teremt a tankerület hatvan óvodáskorú gyermek szülőjének és az értük dolgozó óvodai személyzetnek. Mi több, munkát teremtett az konténeróvoda felállításában és kivitelezésében kulcsszerepet játszó helyi vállalkozóknak és munkásoknak is.

Magyar Levente köszöntő beszédében hitet tett az újjáépítés és az ukrajnai humanitárius segítségnyújtás mellett: „Azért vagyunk ma ebben az óvodában, mert azt gondoljuk, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a legnagyobb a baj, és elsősorban azoknak kell nyújtani, akik a leginkább rászorulnak”. Ígéretet tett arra is, hogy hamarosan sor kerül a helyi iskola újjáépítésére is, “amely szebb lesz, mint újkorában”. Lehel László elnök-igazgató a fejlesztés kapcsán elmondta: „A Segélyszervezet hosszú távú szerepvállalásában gondolkodik, és keresi, hogy az adott közösségnek pontosan mire is van szüksége. Legyen ez egy óvoda – mely most került átadásra a Magyarország Kormányának köszönhetően -, vagy akár egy iskola, akár egy orvosi rendelő Bucsa és Borogyanka térségében, az Ökumenikus Segélyszervezet eddig is, és a elkövetkező időben is a jövőbe fektet be.”

 

A köszöntők és a gyermekműsor után Magyar Levente és Lehel László ünnepélyesen is átadta a létesítményt, majd beszámoltak az Ökumenikus Segélyszervezet és Magyarország Kormányának a térségben megvalósuló újjáépítési projektjeiről is. Az óvoda mellett az együttműködés keretében folyik Zahalci iskolájának teljeskörű felújítása, valamint a Bucsához közeli Szinyak településen egy új közigazgatási és egészségügyi létesítmény építése is. Az ünnepélyes megnyitó végével a résztvevők ellátogattak a projekthelyszínekre, valamint egy ikont ajándékoztak a Szent András templomnak, melynek udvarán a megszálló erők által meggyilkolt bucsai áldozatokat temettek el.

Kapcsolódó tartalmak