Hírek

Újabb segélyszállítmányt indított útnak Magyar Levente és Lehel László

Két kamion segélyszállítmány érkezett a kárpátaljai Csapra az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével, hogy onnan induljanak további útjukra – pont oda, ahová az ukrán partnereik kérik. Erről beszélt a kamionok átadásánál Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Beregszászon, hozzátéve, hogy sem Ukrajna, sem pedig Kárpátalja nem marad segítség nélkül. Az első kamion áramfejlesztő generátorokkal, a másik tartós élelmiszerrel megrakodva indult tovább a közműhálózatokról levágott, az elmúlt hetekben felszabadult Herszon városába.

A dél-ukrajnai nagyvárosban és környékén nincs áram-, víz- és távhőszolgáltatás, ezt orvosolandó érkezett a segélykérés a térséget nemrégiben felkereső Julia Hrisina kormánypárti parlamenti képviselőtől, valamint Viktor Mikitától, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjétől. A kialakult helyzetre való tekintettel a magyar kormány 250 ezer euró azonnali átcsoportosításáról döntött, és megkezdte az eszközök beszerzését és kiszállítását Herszonba a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével – közölte az államtitkár.

Továbbutazva Beregszászra egy magyar, illetve egy ukrán tannyelvű iskola számára adott át száz laptopot Magyar Levente Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Olekszandr Kosztyucsenko ukrán oktatási miniszterhelyettes társaságában. Ahogy korábban is beszámoltunk már róla, további 250 eszköz Lviv, Ivano-Frankivszk és Kijev megyékben került kiosztásra. Kosztyucsenko a közmédia tudósítóinak elmondta, hogy a magyar partnerek humanitárius segítsége lehetővé teszi az online oktatás minőségének javítását, hiszen a légiriadók és az áramszünetek miatt egyre több iskolás kénytelen ilyen formában megszervezni az oktatást. Magyar Levente hozzáfűzte, hogy a számítástechnikai eszközöket az ukrán kormánytisztviselők kérésére szerezték be, és a program folytatódik.

Ugyancsak Beregszászon került sor két mikrobusz átadására a Kijev mellett fekvő bucsai kistérség számára. Erről Magyar Levente és Lehel László nyári helyszíni látogatásán állapodott meg a helyi önkormányzat vezetésével. Az adományt átvevő Szerhij Sepetyko alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az orosz csapatok kivonulását követően a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vitt elsőként humanitárius segélyt a városba, és a támogatás azóta is folyamatos. Magyar Levente elmondta, hogy Magyarország már egy tucat intézményt épített újjá vagy alakított át, a Bucsa melletti Synakban pedig jövő tavasszal mintegy tízmillió eurós költségvetéssel megkezdődik egy többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ felépítése – szintén az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésében

Kapcsolódó tartalmak