Hírek

Közel félszáz áramfejlesztő került átadásra Herszonban

A Magyarország támogatásaként célba juttatott generátorok kórházakban és a vízellátásban is segítik a túlélést a kritikus helyzetben

Az Ökumenikus Segélyszervezet célba juttatta a december 8-án Magyar Levente miniszterhelyettes, Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és ukrán állami tisztségviselők jelenlétében a kárpátaljai Csapról útnak indított segélyszállítmányokat. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatásából beszerzett 46 áramfejlesztő generátor az áram-, folyóvíz- és fűtéshálózatokról levágott dél-ukrajnai Herszon egészségügyi intézményeinek, vízművének és lakóingatlanjainak áramellátását fogja biztosítani, nagy mértékben hozzájárulva ezzel a normális élet újraindulásához.

A frontvonalon fekvő, egykor háromszázezer lelket számláló kikötővárosban a humanitárius helyzet továbbra is kritikus, hiszen a közműszolgáltatások csak részlegesen álltak helyre és élelemhez is döntően a segélyszállítmányokból jutnak hozzá a herszoniak. A város mindennapjait meghatározza az áramhiány, hiszen a modern életben szinte mindenhez villamos energiára van szükség: az elektronikai eszközök töltéséhez, a távközléshez, a háztartásvezetéshez, a közszolgáltatások működtetéséhez, és sok esetben a fűtés biztosításához.

A segélyszállítmányból több nagyteljesítményű áramfejlesztő is a városi vízművekhez került. Ezek a generátorok a vízellátás biztosításához nélkülözhetetlen pumpák és szivattyúk beindítását, míg a helyi kórháznak adományozott aggregátorok az egészégügyi intézmény üzembiztonságát szolgálják.

A magyar segélyszervezet munkatársai a kedvezményezett intézmények vezetőivel egyeztetve felmérték a további segítségnyújtás lehetőségeit. A megbeszéléseken a vezetők elmondták, hogy mindeddig az Ökumenikus Segélyszervezet volt az egyetlen olyan nemzetközi humanitárius szervezet, amely nagyszabású segélyprogramjában vállalt ígéreteit tettre váltva kulcsfontosságú kérdésekben segítette Herszon városát. Szatmári Barnabás, a Segélyszervezet kijevi képviseletének vezetője megerősítette: ez a segélyszállítmány csak egy része a város és térségének megsegítését célzó, a közeljövőben tovább bővülő humanitárius programnak.

A Segélyszervezet munkatársai megbizonyosodtak arról is, hogy a több lakóingatlannak közös használatra kiutalt, kisebb teljesítményű áramfejlesztők közösségi szinten enyhítik a mindennapi nehézségeket Herszonban. Mint ahogy már beszámoltunk róla, a herszoniak mindezidáig jellemzően órákat vártak sorukra a fagypont körüli hőmérsékletben azért, hogy a központi „töltőpontokon” áramhoz jussanak.

A negyvenhat generátorból tizenegy a Herszon városától negyven kilométerre észak-keletre található, a háborús cselekmények miatt a külvilágtól sokáig elzárt Tyahinka településre került. Ott a generátorok hónapok után először fognak villamosáramot nyújtani háztartásoknak, illetve a helyi vízművek újraindítását is lehetővé teszik az ivóvízellátást biztosító vízszivattyúk beüzemelésével.   

Mint ismeretes, a Segélyszervezet már november 29-én 30 tonna élelmiszert és tisztasági terméket szállított a folyamatos orosz támadásoknak kitett Herszonba.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022. februárjában az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború miatt menekülőknek és nélkülözőknek Ukrajnában és Magyarországon egyaránt. A háború sújtotta országban 25 éves jelenlétre visszatekintő segélyszervezet február óta közel 200 ezer embernek nyújtott segítséget Ukrajna 19 régiójában és Magyarországon. A Segélyszervezet számos hosszú távú segélyprogramján túl, az elmúlt 9 hónapban több mint 1300 tonna segélyszállítmányt juttatott célba a háborús országban.

Kapcsolódó tartalmak