Hírek

Létbiztonság a tartalékok felélése után

Közel másfél éve zajlik a háború Ukrajnában. Milliók hagyták el az országot – a menekülthullám pedig Magyarországot sem kerülte el, sőt! Az elmúlt egy év a hazánkban élő menekültek tízezreit állította nehéz helyzetek sokasága elé, hiszen egy teljesen új környezetben kell helytállniuk úgy, hogy a világban szétszóródott – vagy éppen, hogy otthon maradt – szociális hálójukra alig támaszkodhatnak. A nehézségekre válaszul az Ökumenikus Segélyszervezet új, rugalmas segítséget biztosító módszert dolgozott ki, melyet áprilistól vehetnek igénybe a tartalékaikat lassan felélő ukrajnai menekültek.

 

Anna, két fiával. Számukra a létbiztonságot jelenti a humanitárius utalványrendszer

Anna egy közülük. Tavaly március 14-én két kiskorú gyermekével a frontvonal közelében fekvő Donyeck megyei Oleksandrivka településről menekült Magyarországra a háború elől, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci intézménye fogadta be őket. Anna gyermekei, Roman és Maxim jelenleg magyar iskolába járnak, és párhuzamosan az ukrán online oktatásban is részt vesznek. A családanya rövidesen munkába állt, amellyel az anyagi helyzetük rendeződni látszott. Azonban az infláció miatt Anna jövedelme egyedül nem elegendő ahhoz, hogy eltartsa a háromfős családot.

A Segélyszervezet a többcélú készpénzes támogatás (MPCA) módszertana alapján Ukrajnában már hosszabb ideje segíti a háború következtében nélkülözőket. A Magyarországra menekülők tavaly már egyszeri, lakhatási problémák (kaució, lakbér, rezsi kifizetés) és egészségügyi problémák (kivizsgálás, gyógyszerek beszerzése, egyéni étrend biztosítása) megoldására, valamint oktatási célra felhasználható támogatást kaphattak, az elhúzódó háborúra és a megélhetési nehézségekre reagálva azonban olyan készpénzes támogatási forma bevezetését határozta el a Segélyszervezet, mely hosszabb távon is segítséget nyújt az itthon menedéket találóknak.

Háromfajta segítség, egy rendszer

Az idén bevezetett új rendszer éppen ezért lehetőséget ad a menekültek rendszeres, maximum 6 havi segítésére élethelyzetük javítása és megélhetési nehézségeik csökkentése érdekében. További különbség, hogy ezúttal nem készpénzben részesülnek a támogatottak, hanem utalványok formájában érkezik a segítség. „Nem is egy segítség-módozatról lehet itt beszélni, hanem inkább háromról, melyek egy rendszert képeznek” – ezt már Papp Ágnes, a program szakmai koordinátora mondja, magyarázva a rendszer alapjait.

De hogyan néz ez ki a valóságban? „A támogatást mindig megelőzi az igények és szükségletek felmérése, ami alapján a szociális munkások meghatározzák annak mennyiségét és formáját. Fizikailag ez lehet egy humanitárius kártya, netán ajándékutalvány, vagy hideg- és melegételutalvány is. Attól függően, hogy rendszeres, egyszeri, vagy krízistámogatásra van az aktuális esetben szükség, a szociális munkatársaink kombinálhatják is az említett formákat annak érdekében, hogy az adott rászorulónak tényleges segítséget biztosíthassunk.”

A humanitárius kártya rendszeres támogatást tesz lehetővé: minden hónapban 45 ezer forintra tölti fel a Segélyszervezet, mely keret általánosan felhasználható és online számlafizetésre is alkalmas. Az ajándékutalvány szintén általánosan felhasználható, lehet vele gyógyszertárakban, háztartási- és elektronikai eszközöket árusító üzletekben is vásárolni, ezzel megoldást jelent az olyan menekültellátásban tapasztalt hiányosságok kezelésére, mint a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök beszerzésében és a gyerekek által kinőtt ruhák pótlására. A harmadik típus a hideg-melegétel utalvány, ami már csak étkezésre biztosít lehetőséget. Az összesített támogatás mértéke egy menekültre nézve nem haladhatja meg a havi 90 ezer forintot.

Az utalványprogramba az a Magyarországon tartózkodó, menedékes státusszal rendelkező ukrán állampolgár jogosult bekerülni a támogatási típusok egyedi jogosultságainak figyelembevétele mellett, aki az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörését követően hagyta el hazáját. Az országos szintű programot a legnagyobb számban Budapesten veszik igénybe a menekültek, de a Segélyszervezet az ország keleti és nyugati régióiban is biztosítja a hozzáférést a rászorulóknak.

Fontos ugyanis leszögezni, hogy a juttatás nem alanyi jogon jár, hanem rászorultsági alapon. A kedvezményezettek vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony havi jövedelemmel rendelkeznek. A rendszeres juttatásokra való jogosultságot éppen ezért havonta felülvizsgálják. A menekültek nagy részével már majdnem egy éve foglalkozik az ellátórendszer, így már kialakult az a fajta bizalom, ami a segítségnyújtás alapja.

Ahol a cipő szorít

A Segélyszervezet Budapest szívében már egy éve működteti hazai menekültellátásának egyik központját, az Ukrajnai Menekülteket Támogató Központot (UMTK). A voucher-koncepció az ő munkájukat is nagyban könnyíti, hiszen 746 család havi szintű segítése nem kis feladat: hetente többszáz kiló élelmiszer és higiéniai termék beszerzése, szállítása, egységcsomagosítása és kiosztása nagy terhet ró a segélyezés lebonyolítóira. Az is teljesen világos, hogy nem mindenkinek van szüksége ugyanannyi és ugyanolyan segítségre, ebből a szempontból is előrelépés az utalványrendszer, hiszen a kedvezményezetteken pont ott segít, ahol szorít a cipő.

Ulicska Otília, az UMTK segélykoordinátora az új folyamat egyszerűsége mellett annak rugalmasságát emeli ki. „Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, mert az egységcsomagok helyett a családok létszámához, speciális igényeihez alkalmazkodva tudunk segíteni. Ügyfeleink szabadon szerezhetik be azokat a dolgokat, amikre szükségük van – olyan termékeket is, amiket korábban nem tudtunk nekik biztosítani, például tej- és hústermékeket, friss zöldséget és gyümölcsöt.”

Anna nagyon örül a lehetőségnek, hiszen háromtagú családjának ellátása a jelenlegi körülmények között nem könnyű. „Az utalványok abban segítenek, hogy az alapvető szükségleteinket minden körülmények között fedezni tudjuk. Ezért nagyon hálásak vagyunk a segítségért, hiszen eddig nagy nehézségek árán tudtunk csak felszínen maradni. Bízunk abban, hogy az utalványok által teremtett létbiztonságra építve átvészeljük ezt a nehéz időszakot, és kitartással jobb életet teremthetünk magunknak.”

Az Ökumenikus Segélyszervezet által ellátott ukrajnai menekültek körében Annáék története kifejezetten jellemzőnek mondható. Míg a katonakorú férfilakosság Ukrajnában maradt, házastársaik és gyerekeik sokszor Európa-szerte élnek minimális jövedelemből. Az ő támogatásukra indított nemzetközi készpénzes segítségnyújtás módszertanán nyugvó programot a Segélyszervezet az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő ACT Alliance támogatásából valósítja meg. Ennek keretében a múlt hónapban 255 hazánkban élő ukrajnai menekült kapott humanitárius kártyát, március óta pedig összesen 2000-nél is több alkalommal segítette az Ökumenikus Segélyszervezet a Magyarországra menekülőket.

Kapcsolódó tartalmak