Hírek

Új szakaszba lép az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramja

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRTAK ALÁ A KÖZÖS UKRAJNAI SZEREPVÁLLALÁSRÓL A FINN CHURCH AID ÉS AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET VEZETŐI BUDAPESTEN

Beregszász és Lemberg után Kijevben nyitja meg harmadik ukrajnai irodáját az Ökumenikus Segélyszervezet. A központ a magyar segélyszervezet munkája mellett helyet ad az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is. A központhoz elsőként a nagy múltú, oktatási területen nemzetközi szinten is vezető szakértelemmel rendelkező finn segélyszervezet, a Finn Church Aid csatlakozik, melynek ügyvezető igazgatója, Jouni Hemberg az elmúlt napokban az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttségével Ukrajnában járt, Budapestre visszatérve pedig együttműködési megállapodást írt alá Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával. A rendezvényen részt vett Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. 

A május 13-án, pénteken tartott budapesti sajtótájékoztató keretében a két szervezet vezetője beszámolt a magyar és nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogram következő szakaszáról.

"Nagyon örülök az együttműködés elmélyülésének magyar testvérszervezetünkkel, az Ökumenikus Segélyszervezettel, hiszen így már egy ukrajnai jelenléttel rendelkező, ott évtizedes munkatapasztalattal bíró szervezet munkájába tudtunk becsatlakozni. Ennek köszönhetően azonnal el tudjuk kezdeni a közös munkát, az oktatásra összpontosítva. Iskolák felújításával, pedagógusképzéssel, diákok háborús traumáinak feldolgozásával szeretnénk kezdeni a segítségnyújtást - eljutva Ukrajna északi részére is, ahol a harcok miatt eddig a humanitárius tevékenységet nem lehetett folytatni."
Jouni Hemberg
ügyvezető igazgató
Finn Church Aid
"Mára az Ukrajnát elhagyó menekültek száma eléri a 6 milliót, országon belül pedig 8 millió ember keresett átmeneti menedéket a háború elől. Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként eddig 225 kárpátaljai, többek között iskolákból, művelődési házakból kialakított menekültszállót támogat, Ukrajna további régióiban pedig lembergi központján keresztül segít. Eddig közel 100.000 embert láttunk el élelmiszerrel, higiéniás eszközökkel, gyógyszerrel, pszichoszociális támogatással, valamint átmeneti szállással. Az új központtal a humanitárius gyorssegélyezés mellett immár a visszatelepülést és az újjáépítést segítő hosszú távú segélyprogramok kerülnek előtérbe."
Lehel László
elnök-igazgató Ökumenikus Segélyszervezet

Jouni Hemberg és Lehel László egyaránt hangsúlyozták, hogy ez az együttműködés az ACT Alliance keretében valósul meg, és várják, hogy az Ukrajnában működő további tagszervezetek is csatlakozzanak ehhez a szoros együttműködéshez.

Kapcsolódó tartalmak