Hírek

„Még így is sokkal jobb minden, mint ami a megszállás alatt volt”

Az orosz kivonulás után Herszon lakóinak a szabadságukért cserébe újabb nehézségekkel kell szembenézniük. A várost az orosz erők levágták a közművekről, a herszoniak áram- és vízellátás, valamint fűtés nélkül maradtak a hirtelen érkezett télre. Bár sokak a szolgáltatások szinte teljes hiányában is a maradás mellett döntenek, a Herszonban uralkodó körülmények ezreket kényszerít arra, hogy ha ideiglenesen is, de Ukrajna más térségeiben leljenek menedékre. Közülük sokan Odesszában tervezik átvészelni a segélyszállítmányoknak köszönhetően lassan, de biztosan enyhülő humanitárius válságot Herszonban. Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerein keresztül segíti humanitárius adományokkal a szükséget szenvedőket nem csak Herszonban, de Odesszában is. 

„Milyen volt a megszállás alatt?” A kérdést az orosz inváziót első kézből elszenvedők számtalanszor hallják, de ritkán utasítják el a válaszadást. Mindenkinek megvan a saját, a korábbi életét teljesen felforgató története, amely olyan, még friss élményekből épül fel, melyeket nehezen tudnak magukban tartani. A herszoniak egyöntetűen üdvözlik a felszabadulást, még úgy is, hogy azért busás árat fizettek.  

„Nehéz volt, persze, különösen miatta” – mondja Natalja Down-szindrómás fiára, Szaskóra mutatva az Ökumenikus Segélyszervezet odesszai partnerének irodájában, ahol herszoni belső menekülteknek osztanak élelmiszersegélyt. Az édesanya beszámolója visszhangozza a megszállást megélt herszoniak történeteit: a megszállás alatt leállt az élet, megszűntek a munkalehetőségek, az emberek pedig egy idő után már alig mertek kimenni az utcára, félve az önkényeskedő orosz katonáktól és az orosz titkosszolgálattól. Natalja szerint számtalan embernek nyoma veszett, sokakat elhurcoltak orosz területre, másokat börtönbe vetettek.

Nataljának különösen nehéz volt megértetni Szaskóval azt, hogyan alkalmazkodjon a megszállás teremtette helyzethez. Korábban Szasko egyedül is elment apróbb ügyeket intézni, például bevásárolni. A megszállás idején azonban az édesanya le nem vette szemét a fiáról: nem is az oroszoktól tartott, hanem attól, hogy a fia egyszer csak nem fogja tudni magát türtőztetni és bajba sodorja magát. Szasko ugyanis nem tudta elviselni azt, hogy megszállás alá került a szülővárosa és idegenek hatalmaskodnak felette.

„Otthon hagyni nem tudtam Szaskót, így, ha ki kellett menni az utcára, akkor jött velem. Így szorítottam a karját, hogy ne csináljon semmi butaságot, mert amint meglátott egy megszállót, már ment is volna oda elagyabulálni a gépfegyveres katonát” – meséli az édesanya miközben Szasko az orra alatt beismerően mosolyog, mint a gyermek, aki rossz fát tett a tűzre.   

Natalja és Szasko egyértelműen boldogok azért, hogy visszanyerték a szabadságukat, még ha ezért borsos árat kellett fizetniük. A megszállás miatt bevétel nélkül maradt a fiát egyedül nevelő édesanya, a családi helyzete miatt nyújtott ukrán szociális támogatások is megszűntek az ideiglenes hatalomváltás ideje alatt. A város felszabadulása után döntöttek úgy Natalja, hogy megmaradt pénzéből Odesszában kivesz egy kétszobás kis lakást egy másik családdal, hogy biztonságban várja ki fiával azt, amíg haza tudnak térni Herszonba. A szolgáltatások hiánya és a várost fenyegető orosz tüzérségi támadások ezt egyelőre nem teszik lehetővé.

„Még így is sokkal jobb minden, mint ami a megszállás alatt volt” – mondja őszinte mosollyal Natalja. „Sokan segítenek nekünk, így nem aggódunk. A megszálláshoz képest a mostani gondjaink elenyészőek. Köszönjük a segítséget Önöknek is, ezzel máris előrébb vagyunk”.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború miatt menekülőknek és nélkülözőknek Ukrajnában és Magyarországon egyaránt. A háború sújtotta országban 25 éves jelenlétre visszatekintő Segélyszervezet február óta közel 200 ezer embernek nyújtott segítséget Ukrajna 19 régiójában és Magyarországon, több mint 1300 tonna segélyszállítmányt juttatva célba. A Segélyszervezet a közelmúltban juttatott mintegy 30 tonna sürgősségi segélyt Herszonba, hogy hozzájáruljon a humanitárius válság enyhítéséhez. Számolva azzal, hogy Herszont belső menekültek ezrei hagyják el a rossz biztonsági helyzet és a tél beköszönte miatt, a Segélyszervezet helyi partnerein keresztül Odesszában is humanitárius segélyekkel támogatja a Nataljához és Szaskóhoz hasonló sorsra jutott herszoni embereket.

Kapcsolódó tartalmak