Jelentések

Heti beszámoló – 2022 május 17.

  • A Segélyszervezet eddig 676 tonna alapvető élelmiszercsomagot, nem élelmiszercikket és egészségügyi felszerelést tartalmazó segélyszállítmányt vásárolt és juttatott el az ukrajnai konfliktus áldozatainak támogatására, ezen kívül az ukrajnai belső menekültek számára szállást, biztonsági szolgáltatásokat, valamint pszichoszociális és utazási támogatást nyújtva, 93,256 személyt ért el Ukrajna 10 megyéjében.
  • A háború sújtotta országban a magyar szervezet, a már több évtizede működő, beregszászi regionális irodáján keresztül kezdte meg humanitárius segélyprogramját. A beregszászi központ mára több, mint 200 belső menekültek számára fenntartott közösségi szálláshelyet támogat alapvető segélycsomagokkal, valamint a menekültek ellátását segítő háztartási gépekkel is (hűtő, mosógép, bojler és egyéb háztartási eszközök). A lvivi iroda átvette az ukrajnai humanitárius tevékenység koordinációját, és kétfajta  készpénzes támogató programot valósít meg. Az egyik egy többcélú készpénzes segítségnyújtás, mely szélesebb tömegek gyors és igényközpontú segélyezését teszi lehetővé, míg a másik projekt olyan gyülekezeteket és csoportokat támogat pénzadománnyal, amelyek a háború borzalmait elszenvedő embereket segítik.
  • A Segélyszervezet itthon átmeneti és hosszú távú szállást is tud biztosítani a Magyarországra érkező menekültek számára – a menekültválság kezdetétől, eddig több mint 3200 személynek segítettünk szállással. Intézményeinkben – Budapesten, Debrecenben és Miskolcon – a szállás mellett, ételt-italt, valamint lelki segítséget is nyújtunk a menekült családoknak.
  • Jelenlegi tevékenységünk mellett, Kijev megyében, a korábban az orosz csapatok által megszállva tartott területeken is elindítjuk segélyprogramunkat. Ennek érdekében felmérő csoportot küldtünk a területre, amely felméréseket végez az oktatási intézmények állapotáról, ezzel azok jövőbeni felújítását kilátásba helyezve. Ezek a tervek a magyar kormánytámogatás második részének a felhasználásával válhatnak valóra; a Kijev környéki oktatási intézmények újjáépítésére vonatkozó  projektjavaslatok gyűjtése jelenleg is zajlik. A Segélyszervezet humanitárius- és fejlesztési tevékenységének kiterjesztése érdekében, a Finn Church Aid-del közösen nyitunk irodát Kijevben, ahonnan koordináljuk majd projektjeinket az ország középső és északi régióiban.
  • A Segélyszervezet munkájáról bővebben a csatolt angol nyelvű helyzetjelentésben (Situation Report) olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak