Hírek | Jelentések

Egy év segítség mérlegen

Egy éve tart a háború – és egy éve dolgozunk azon, hogy a háború által legsúlyosabban érintett emberek, a menekülők és azok akik helyben kénytelenek elviselni a háború borzalmait a lehető legtöbb támogatást kaphassák nehézségeik átvészelésében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az egyházi hátterű nemzetközi segélyszervezeteket tömörítő ACT Alliance tagjaként 1998 óta segít Ukrajnában. Az orosz-ukrán konfliktus 2014-es kitörését követően országos szintű segélyprogramot indítottunk, amit a 2022-es inváziót követően új szintre emeltünk és mára Ukrajna 20 megyéjére terjesztettünk ki. Így Ukrajnában a kelet-ukrajnai Harkivtól a nyugati Beregszászig tudjuk támogatni a rászorulókat, és közben olyan, nehezen elérhető és veszélyes helyeken is hajtottunk végre segélyakciókat, mint a frontvonalon fekvő Herszon városa. Míg Ukrajnában a belső menekültek és a háború miatt szükséget szenvedők, Magyarországon az ide menekülők támogatása áll Segélyszervezetünk tevékenységének középpontjában. A határ mindkét oldalán végzett munkát a multiszektorialitás és a rugalmasság jellemzi a kézzelfogható, természetbeni támogatástól a készpénzes segítségen át a pszichoszociális tanácsadásig.

 Az alábbi beszámolóban ezeknek az erőfeszítéseknek az összefoglalását olvashatják, bemutatva  a segítség különböző formáit, amit személyes történetek egészítenek ki – megmutatva a háború miatt szomorú fordulatot vett emberi, családi sorsokat. Egyéves beszámolónkat online a lenti kép közepére kattintva, vagy .pdf-ként a lap aljáról letöltve olvashatják el angol nyelven.

Kapcsolódó tartalmak