Jelentések

HETI BESZÁMOLÓ – 2022. JÚLIUS 12.

  • A Segélyszervezet eddig 118 895 embert ért el, sürgősségi hozzáférést biztosítva alapvető humanitárius segélyekhez, védelmi tevékenységekhez és egyéb életmentő szolgáltatásokhoz Ukrajnában és Magyarországon egyaránt.
  • Hivatalosan is megnyitotta kapuit az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnai menekülteket támogató Központja Budapest belvárosában, amely különböző támogatási szolgáltatásokkal (természetbeni adományok, szociális segítségnyújtás, szálláslehetőség, munkaerő-piaci programok, szakképzések, közösség építő programok) segíti az ukrajnai menekülteket, segíti a társadalomba való könnyebb beilleszkedésüket; különös figyelmet fordítunk munkánk során a kísérő nélkül érkező kiskorúak, a fogyatékkal élők, az idősek szükségleteire.
  • Segélyszervezetünket sikeresen regisztrálták Kijevben, mint Ukrajnában is működő jótékonysági alapítványt. Ezzel a bejegyzéssel lehetővé vált, hogy a Segélyszervezet két külön helyszíni irodájában legyen jelen, amelyek a humanitárius segítségnyújtás koordinációjáért felelősek: az egyik regionális irodánk Beregszászon, most pedig egy Kijevben van. A kijevi iroda átveszi a Lvivi regionális irodánk adminisztratív felügyeletét is.

Projekten felüli finanszírozás:

  • Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Magyarország Segít Ügynökség, magánadományozók, céges adományok valamint a Segélyszervezet magyarországi adománygyűjtő kampánya – 5,1 millió EUR
  • Természetbeni adományok 1,12 millió euró értékben (tartós élelmiszer, nem élelmiszer jellegű és egyéb adományok)
  • Christian Aid: 2,65 million GBP projekten belül
  • Act Church of Sweden: 5,552 millió SEK
  • Dan Church Aid: 988 ezer EUR
  • Kerk In Actie: 1,5 millió EUR
  • Finn Church Aid: 1 millió USD

Humanitárius segélyeket küldtünk Ukrajna keleti régióiba: Harkivba és Mikolajivba is. A Segélyszervezet sikeresen finanszírozott 6 FSG projektet, és véglegesítette a következő 15 támogatás dokumentációját a helyi civil szervezetekkel és gyülekezetekkel, amelyek részesülnek a támogatásban. A finanszírozott FSG-projektek között számos védelmi tevékenységet támogat ez a kezdeményezés. Ugyanis Vinnyicában az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnere nyitott egy speciális teret, ahol artterápiákat tartanak gyerekeknek; Ternopilben a támogatás lehetővé teszi a civil szervezet számára, hogy Down-szindrómás gyerekekkel dolgozzon, napi foglalkozásokat tartson 78 gyermek részvételével, és élelmiszer-/higiéniai készleteket is oszthasson. Rivne járásban, ahol lakó/hálózóna kialakítására volt szükség, nem élelmiszer jellegű szükségtárgyakat (ágyak, matracok) vásárolhattak az átmeneti belső menekültek részére kialakított szálló megnyitásához. A Segélyszervezet másik partnere Lvivből felszerelést vásárolt az FSG-projekten belüli támogatásból az autista gyerekekkel folytatott tevékenységekhez. Így logopédiai terápiát, szenzoros-fizikai rehabilitációs foglalkozásokat, pszichológiai konzultációkat, viselkedésterapeuta foglalkozásokat is tartanak központjukban az autizmussal élő gyerekek számára.

Dnyipropetrovszk megyében az FSG segítségével a Segélyszervezettámogatta a helyi partnert ágyneműk, takarók és edénykészletek beszerzésében 35 család számára, gyermeksarok kialakításában, valamint ügykezeléssel és szociális munkával kapcsolatos tevékenységekben.

Együttműködési megállapodást írtunk alá a Kijevi Regionális Közigazgatással, valamint a Bucsai és Borogyanszki területi közösségekkel. Ennek a partnerségnek az első lépéseként a Borogyanszki kistérséghez tartozó Zagaltsi község oktatási komplexumának iskolaépületét építjük újjá. Ezt követi majd a helyi óvoda rekonstrukciója.

A Segélyszervezet ukrajnai munkájáról bővebben a csatolt angol nyelvű helyzetjelentésben (Situation Report) olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak