Jelentések

Heti beszámoló – 2022 május 10.

  • Az elmúlt két hónapban az Ökumenikus Segélyszervezet folyamatosan bővítette segítségnyújtó tevékenységét Ukrajnában,  újabb és újabb régiókra kiterjesztve azt, valamint új módszerek alkalmazásával. Humanitárius munkánk mára Kárpátaljától a Dnyeper kanyarig terjed, és összességében Ukrajna 10 megyéjét érinti. Ezekben a régiókban, több mint 70 ezer bajbajutottat segítettünk alapvető élelmiszercsomagokkal, természetbeni adományokkal, egészségügyi és higiéniai eszközökkel, szállással,  utazási támogatással.
  • A háború sújtotta országban a magyar szervezet a már több évtizede működő beregszászi regionális irodáján keresztül kezdte el humanitárius segélyprogramját. A beregszászi központ mára több, mint 200 belső menekültek számára fenntartott közösségi szálláshelyet támogat alapvető segélycsomagokkal, valamint a menekültek ellátását segítő háztartási gépekkel is (hűtő, mosógép, bojler és egyéb háztartási eszközök).
  • A lembergi iroda átvette az ukrajnai humanitárius tevékenység koordinációját, a hozzá tartozó új logisztikai- és raktárbázis pedig fogadja és továbbítja a Magyarországról érkező segélyszállítmányokat. Ennek köszönhetően a háború által leginkább sújtott délkelet-ukrajnai régiók (Dnyipro, Zaporizzsja) közelében működő partnerszervezetek által támogatott bajbajutottakhoz is eljutnak a magyar adományok. A lembergi iroda vezetésével kétféle készpénzes támogató program valósul meg a háború miatt nélkülözők megsegítésére. Az egyik egy többcélú készpénzes segítségnyújtás, mely egyszerre sok rászoruló személy gyors és igényközpontú segélyezését teszi lehetővé, míg a másik projekt olyan gyülekezeteket és csoportokat támogat pénzadománnyal, akik a háború borzalmait elszenvedő embereket segítik.
  • A Segélyszervezet itthon átmeneti és hosszú távú szállást is tud biztosítani a Magyarországra érkező menekülteknek. Intézményeinkben – Budapesten, Debrecenben és Miskolcon – a szállás mellett ételt-italt, valamint lelki segítséget is nyújtunk a menekült családoknak. A vonattal Budapestre érkezőket, 5 további karitatív szervezettel közösen, adományokkal és információval segítjük a BOK Sportcsarnokban kialakított tranzitváróban.
  • A Segélyszervezet eddig 662 tonna alapvető élelmiszert, nem élelmiszercikkeket és egészségügyi felszerelést vásárolt és szállított az ukrajnai konfliktus áldozatainak támogatására.
  • A Segélyszervezet munkájáról bővebben a csatolt angol nyelvű helyzetjelentésben (Situation Report) olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak