Jelentések

Heti beszámoló – 2022. április 19.

  • 16. HÉT: A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet delegációja ellátogatott Kijev, Zaporizzsja, Bucsa városokba, a helyi partnerekkel való együttműködés megerősítése és a partnerhálózat bővítése érdekében
  • 15. HÉT: A beregszászi irodánk – Kárpátalja kormányzójának – Viktor Mikitának – a kérésére és szoros együttműködésben  Kovács Ivánnal és Anatolij Fedorukkal, Técső és Bucsa polgármestereivel – 3,5 tonna élelmiszert adományozott Bucsa háború miatt nélkülöző lakosságának. A kárpátaljai Técső és Bucsa testvérvárosok.
  • Március 3 és április 17. között Kárpátalján 6 járás 46 kistérségének 206 menekültszállóján osztott élelmiszert és nem élelmiszerjellegű segélyt (pl. higiéniai cikkek) a szervezet, így 17309 emberen segíthettünk összesen 47 tonna élelmiszerrel, 17 tonna higiéniai cikkel, 13,5 tonna gyermekápolási termékkel.
  • A beregszászi raktárból Lvivbe 44 tonna, Ternopilba 15 tonna, Ivano-Frankivszkba 14 tonna, Csernyivcibe 20 tonna és Kárpátalja más területeire további 35 tonna, összesen 128 tonna humanitárius segélyt szállítottak a válság kezdete óta.
  • Mivel Ukrajna légvédelmi rendszere az elmúlt két hétben két rakétát semmisített meg a lvivi terület radekhivi körzetében, a karitatív- és segélyszervezetek tevékenysége Lvivben nagyrészt érintetlen maradt. A társadalmi szervezetek továbbra is támaszkodhatnak a Lviv környéki kritikus infrastruktúrára, annak ellenére, hogy az Orosz Föderáció korábban rakétacsapásokat mért egy katonai bázisra a lengyel határ közelében, egy olajraktárra és egy repülőgép-javító létesítményre. Ezek az események Moszkva egyre ellenségesebb hozzállását mutatják a Lviv környéki humanitárius segélyszállítmányokkal szemben. Mindazonáltal a karitatív- és segélyszervezeteknek figyelemmel kell kísérniük a segélyszállítmányok elleni támadásokat, amelyekről Moszkva azt állíthatja, hogy azok az ukrán hadseregnek küldött álcázott fegyverszállítmányok.
  • A Segélyszervezet munkájáról bővebben a csatolt angol nyelvű helyzetjelentésben (SitRep) olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak